latinica  ћирилица
24/10/2016 |  19:33 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Да ли Оружане снаге БиХ формирају Обавјештајну агенцију (ВИДЕО)

Више нема дилеме - документ насловљен на Парламентарну скупштину БиХ и њену комисију за одбрану и безбједност иницира да обавјештајне послове које ради Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ истовремено ради и Министарство одбране -види се у документу који је у посједу наше Телевизије. Иницијативу је покренуо кадар Савеза за промјене, помоћника министра за обавјештајно - безбједносне послове, Маринко Шиљеговић.
Да ли Оружане снаге БиХ формирају Обавјештајну агенцију - Фото: РТРС
Да ли Оружане снаге БиХ формирају Обавјештајну агенцијуФото: РТРС

Став Републике Српске јасан - неће дати сагласност за проширење надлежности Оружаних снага и праћење грађана Републике Српске.

Из документа упућеног заједничкој Комисији за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ, јасно се види да би се измјеном закона одбране покушале проширити надлежност постојеће војно - обавјештајне службе у Оружаним снагама БиХ.

Наводи се да би због размјера и обима безбједносних изазова и пријетњи по општу безбједност грађана служба Оружаних снага имала надлежности за праћење и прикупљање информација о грађанима, ван војних локација.

Идејни творац ове иницијативе је Маринко Шиљеговић, помоћник министра одбране за обавјештајно - безбједносне послове.

Иако документ нема ознаку тајности, Шиљеговић није желио да коментарише своју иницијативу: "То ништа није тајно и ви сте у праву, али наше процедуре предвиђају да лица из Оружаних снага не могу давати информације медијима без одобрења министра одбране."

Одговор нисмо добили ни од замјеника министра одбране у Савјету Министара Бориса Јеринића. Ипак, у неформалном разговору, Јеринић наводи примјер терористичког напада на припаднике оружаних снага у Рајловцу као један од разлога за оснивање овакве обавјештајне службе.

Тврди да размјена информација измећу Министарсва одбране и безбједносних агенција није на задовољавајућем нивоу.

Истовремено СНСД-ова посланица у Парламнту БиХ Душанка Мајкић, каже да кадрови СДС ниша не раде како би заштитили интересе Републике Српске: "Замјенику министра из СДС који тамо сједи, ја сам дала тај документ и рекла дајте, видите ли шта се ради,. Није ми ништа одговорио а ћутање је знак одобравања."

А они који не ћуте и активно раде на измјени закона о одбрани, и проширењу надлежности Оружаних снага су представници СДА.

Шемсудин Мехмедовић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ: "Која ће бити његова дјелатност, треба да се дефинише измјенама закона. Прејудицирање је да ће се контролисати цивили. О томе нема говора. Неће бити преклапања са Обавјештајно-сигурносном агенцијом."

А они који би требало да спроведу низ активности, како би у Парламент БиХ био упућен приједлог измјена и допуна закона који би проширио надлжености Оружаних снага БиХ су чланови Нато штаба, заједничке комисије, Обавјештајна агенција БиХ али и бх. министарство безбједности. И након свега, министар Драган Мектић тврди- оваква иницијатива не постоји:"Не постоји никаква иницијатива за формирање војно обавјештајне безбједносне агенције а да ли постоји у главама појединаца то ме не интересује."

Овакви статвови кадрова Савеза за промјене не изненађују Душанку Мајкић. Каже, њихов основни циљ је да буду на власти у БиХ:"Основни циљ је да буду на власти а све је испод тога.Само не смију радити ништа јер их одма ХБакир пита зашто вас држимо овдје, па ви свакако немате легитимитет. Они су вас побиједили тамо, држимо вас зато да слушате ту."

Премијерка Жељка Цвијановић поручује да ће Влада Републике Српске донијети и формалан став који ће гласити да је оваква иницијатива недопустива, да нема никакве потребе за реорганизацију војно- обавјештајне службе у Оружаним снагама и да нико неће пратити грађане Републике Српске, јер њихова безбједност је у надлежности институција Српске.

- Мислим да је недопустиво да се мијењају надлежности и да се допуњавају одређеним службама онако како то падне на памет одређеној политичкој групацији, а бојим се да је често интерес политичког Сарајева нашао своје мјесто или своје сараднике у неким представницима Републике Српске, каже Цвијановићева.

Из Министарсва одбране БиХ вечерас стиже и деманти. Тврде да у првом непречишћеном тексту који је радна група разматрала нема ни ријечи о проширењу надлежности војно - обавјештајне службе изван касарни или праћењу цивила.

Ипак, план им је да до краја новембра заврше нацрт измјена и допуна закона о одбрани који би након усаглашавања био упућен у Савјет министара БиХ.