latinica  ћирилица
24/10/2016 |  19:43 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Бањалука у знаку два фестивала

Протеклог викенда у Бањој Луци су почела два фестивала, и то у суботу Међународни фестивал младог глумца "Заплет 08", док је синоћ отворен Девети међународни фестивал анимираног филма “Бања Лука 2016“.
Представа "Мало благо" Градског позоришта "Јазавац" (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Представа "Мало благо" Градског позоришта "Јазавац" (Фото: banjaluka.rs.ba)

У оквиру програма Фестивала анимираног филма, којег је синоћ свечано отворила начелник Одјељења за друштвене дјелатности, Љубинка Драгојевић - биће приказано пет блокова такмичарског програма, као и два блока филмова панораме.

Чланови жирија који ће одлучити побједника ове године су Дарко Креч из Хрватске, Зијад Мехић из БиХ и Марија Милановић Лазаревски из Србије.

Иначе, на конкурс Међународног фестивала анимираног филма пријавило се 478 филмова, из 39 држава. Комисија је изабрала 44 остварења за главни и 10 за дјечији такмичарски програм.

Организатор Фестивала, који је подржао Град Бања Лука, је Асоцијација за визуелне умјетности "Феникс арт".
Овогодишњи Фестивал траје до 26. октобра.

Представа "Мало благо" у режији Слађане Килибарде, у продукцији Градског позоришта "Јазавац" из Бање Луке, отворила је 22. октобра "Заплет 08". Синоћ је на програму била представа “Тихи обрт" Загребачког казалишта младих, а публика ће вечерас од 20 часова имати прилику да погледа представу "Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали" Босанског народног позоришта Зеница.

До краја Фестивала, у такмичарском дијелу, биће одригане и предстве “Не оклевај - импровизуј" Установа културе "Вук Караџић" Београд – 25. октобра, "Небески одред" Српског народног позоришта Нови Сад – 26. октобра и "Моје дете" Београдског драмског позришта – 27. октобра.

Фестивал, који се ове године одржава под слоганом “Опрез“, имаће и богат пратећи програм, укључујући дебате, на којима ће, између осталих, говорити Драган Бјелогрлић, Никола Пејаковић и Мирјана Карановић.

Представе ће оцјењивати жири у саставу: Никола Пејаковић, Марко Мисирача и Драгана Пурковић-Мацан.

Фестивал младог глумца “Заплет 08“ биће затворен 28. октобра, када ће бити уручене награде и приређен концерт Градског тамбурашког оркестра.

Извор: banjaluka.rs.ba