latinica  ћирилица
25/10/2016 |  08:33 | Аутор: РТРС

Србија не производи ни 50 одсто млијека по највишим европским стандардима

Србија не производи ни 50 одсто млијека најбољег квалитета, а за улазак у ЕУ потребно је да цјелокупна производња буде по европским стандардима.
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

"То не значи да домаћи потрошачи пију здравствено неисправно млијеко јер се оно термички обрађује, али се приликом прераде уништавају витамини", рекао је предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека Љубиша Јовановић на Другом српском конгресу мљекарства.

Он је на скупу казао да је неопходна промјена система субвенција и да треба укинути линеарно давање премија произвођачима.

"Предлажем да у прелазном периоду произвођачи који имају млијеко екстра квалитета добијају премије од 10 динара по литру, а да се за другу класу исплаћују три до четири динара. Те мање премије послије извесног периода не треба исплаћивати, без обзира да ли су ти произвођачи постигли највиши квалитет", објаснио је Јовановић.

Он је додао да укидање прелевмана на увезено млијеко зависи од свјетске цијене млијека и да има назнака да се она опоравља, што би значило да расте и домаћа цијена млијека па би се та врста заштите домаћих мљекара укинула.

Стручњак из Центра за инвестиције Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН ФАО) Дмитриј Прихотко рекао је да чак 95 одсто млијека које се производи на малим фармама које посједују до пет крава, не задовољава стандарде европског квалитета.

"Велики произвођачи испоручују 70 одсто млијека задовољавајућег квалитета, а средњи, у које спадају фарме које имају до 20 крава, 62 одсто. То не значи да и једни и други треба да престану да раде на побољшању квалитета преосталих количина. Треба додати да чак 27 одсто великих произвођача има проблеме јер у млијеку има соматских ћелија које премашују дозвољени ниво", објаснио је Прихотко.

Сарадник Центра за инвестиције ФАО Борис Стерк истакао је да се у Србији 49 одсто млијека у прерађеном или непрерађеном облику продаје неформалним каналима, а европски просјек је испод један одсто.

Руководилац Групе за сточарство у Министарству пољопривреде Ненад Терзић нагласио је да ће држава и даље пружати подршку мљекарској производњи, али да је за унапређење квалитета млијека и добијање субвенција "услов свих услова лабораторија за испитивање квалитета млијека" и да очекује да ће она ускоро почети да ради.

Отварање лабораторије ће помоћи, како је објаснио, да се премије за млијеко исплаћују у складу са квалитетом а не као сада - свима по седам динара по литру.

Конгрес мљекара организовали су ФАО и Европска банка за обнову и развој.

Извор: Вечерње новости