latinica  ћирилица
25/10/2016 |  08:48 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Изетбеговић, Шаровић и Црнадак у Техерану

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић предводи делегацију БиХ која данас започиње дводневну посјету Ирану током које ће имати сусрете са званичницима ове земље.
Почела званична посјета бх. делегације Ирану - Фото: klix.ba
Почела званична посјета бх. делегације ИрануФото: klix.ba

У делегацији БиХ су и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Ирански министар привреде и финансија Али Тyебниа дочекао је Изетбеговића и бх. делегацију на аеродрому. Формална добродошлица је приређена у Садабад културном комплексу у Техерану.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и предсједник Ирана Хасан Рухани констатовали су на састанку у Техерану да су се укидањем међународних санкција Ирану, али и предајом апликације БиХ за чланство у ЕУ, стекли услови за отварање новог поглавља међусобних односа.

На састанку је изражена нада да се укидањем санкција отварају још веће могућности за дијалог, што ће допринијети миру, стабилности и побољшању ситуације у региону и свијету.

Рухани је изразио интерес за инвестирање, те исказао потребу за либерализацијом визног режима БиХ према грађанима Ирана.

На тај начин, истакао је, олакшао би се контакт пословних људи двије земље, као и долазак туриста.

Он је изразио задовољство доласком делегације БиХ на његов позив, те оцијенио да ће ова посјета дати нову динамику односима.

Извор: Срна/Агенције