latinica  ћирилица
25/10/2016 |  10:07 ⇒ 10:07 | Аутор: РТРС

Договори о регулатору за гас на нивоу БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић најавио да ће БиХ добити регулатора за гасни сектор на нивоу БиХ, што је резултат договора у којима су учествовали и ентитети, као и представници Енергетске заједнице.

Шаровић је оцијенио да је у највећој мјери постигнут договор о успостављању регулатора за гас, те да ће се прописи у тој области у наредном периоду регулисати хармонизовањем ентитетских прописа.

Он је за "Независне новине" рекао да је Енергетска заједница укинула санкције, те да је јун наредне године рок да се ријеше преостала питања.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је истакао да Српска сматра да коначно рјешење мора бити у складу са уставним надлежностима ентитета.

Он је рекао да су разговори вођени како би БиХ ускладила своје обавезе из енергетике са важећом европском регулативом у тој области, коју морају усвојити све земље које желе бити чланице ЕУ.

Ђокић је рекао да је приједлог Српске да се проширењем закона о регулатору и преносу на нивоу БиХ уграде одредбе које се у области гаса односе на утврђивање методологије, док би и даље најважнију улогу имали ентитети, који утврђују тарифе и воде поступак у складу са утврђеним надлежностима.

Он је додао да Српска и ресорно министарство раде на законским рјешењима за област гаса која ће бити усклађена са уставним надлежностима ентитета и БиХ.

"У даљој процедури усвајања закона претходну сдагласност морају да дају владе Српске и Федерације БиХ", поручио је Ђокић.

Извор: СРНА