latinica  ћирилица
25/10/2016 |  11:25 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Бијељина- Обавезна вакцинација паса против бјеснила (ВИДЕО)

Бјеснило је једна од настрашнијих заразних болести која се са животиња преноси на људе. Ова болест је неизљечива и завршава се смрћу.
Вакцинација против бјеснила - Фото: РТРС
Вакцинација против бјеснилаФото: РТРС

Симптоми бјеснила могу да се испоље и послије више мјесеци, чак и година. Протекле седмице на подручју града Бијељина, почела је акција обавезне вакцинације паса.

Бјеснило је вирусно обољење животиња, које се са већине животиња преноси на људе. Ово је болест за коју нема лијека, ни код животиња ни код људи. Због тога, власници своје псе треба да доведу у ветеринарску амбуланту на подручју у ком се имање власника и налази, а процјењује се да на подручју Бијељине има око 20 хиљада паса.

- С обзиром на то, да је вакцинисање против бјеснила законска обавеза власника паса, потребно је да се она изврши. Такође, сви знамо колико је бјеснило опасно и да је неизљечива болест, па зато апелујемо да се вакцинација изврши на вријеме, поготово оних паса који се користе за лов - рекао јек доктор ветеринарске медицине Сандро Мађарац.

Бјеснило је посљедњи пут у Семберији евидентирано осамдесетих година, али увијек постоји бојазан да се болест појави ако животиње нису вакцинисане. Зато су и пси луталице у ризичној групи.

Према ријечима Станислава Бијелића, доктора ветеринарске медицине, о псима луталицама нико не води рачуна и нико их не вакцинише. Ови пси често долазе у контакт са дивљим животињама које су основни извор те болести, због чега су потенцијална опасност за преношење бјеснила.

Становници Бијељине у посљедње вријеме због појаве већег броја паса луталица, страхују за најмлађе.

Бјеснило се код паса може, али и не мора одмах препознати. Потребно је да се пас посматра, да ли пије воду, да ли му се одузимају екстремитети. Због бројних чињеница, све мјере спречавања и сузбијања бјеснила код животиња, никада нису довољно строге, јер се пропусти плаћају животима.