latinica  ћирилица
25/10/2016 |  12:43 | Аутор: РТРС

"Аеродром Бањалука може постати лидер региона у карго саобраћају"

Директор Јавног предузећа "Аеродроми Републике Српске" Мирослав Јањић рекао је данас Срни да ће та фирма након изградње складишта за карго саобраћај постати лидер региона у тој области услуга.
Мирослав Јањић, директор Аеродроми РС - Фото: СРНА
Мирослав Јањић, директор Аеродроми РСФото: СРНА

Јањић је истакао да се завршетак изградње складишта за авио-превоз робе очекује до 15. септембра наредне године.

"Надам се да ће то бити завршено у предвиђеном периоду и да ћемо добити објекат који нема цијела регија. Карго саобраћај је наше генерално опредјељење и компаративна предност која нам даје лидерску позицију у том послу", рекао је Јањић.

На питање да ли Аеродром Бањалука може постати логистички центар и збирно мјесто за привредне дивове који су, попут Кине, заинтересовани да пласирају и реекспортују робу на тржиште ЕУ и шире, Јањић је одговорио да су отворени за договоре са свима.

"Ми смо довољно близу ЕУ. Нисмо чланица, али то има предности, поготово када је ријеч о смјештају, преради, доради, препакивању, укрупњавању и монтажи роба. Дакле, ако су кинеске компаније присутне овдје у свему, реално је очекивати да ће тако бити и у овом сегменту", навео је Јањић и додао да би развојем дјелатности аеродрома дошло и до велике потребе за новим запошљавањем у Српској.

Јањић је поновио да у Српској постоји потреба путника за превозом нискотарифним компанијама, али да је опредјељење Аеродрома Бањалука линијски саобраћај који обезбјеђује далеко виши ниво услуге, садржаја и комфора.

"Без тога се не може разговарати о озбиљном ваздушном саобраћају. С друге стране, привлачење нискотарифних авиокомпанија тражило би потпуну промјену концепта", објаснио је Јањић.

Он је додао да су потпуно свјесни да постојећи ниво линијског саобраћаја са "Аир Србијом" није довољан да опслужи количину превозне потребе коју генерише подручје бањалучке регије и Аеродрома Бањалука.

"У том правцу желимо да развијамо и проширимо линијски саобраћај. Тек ако се у будућности покаже да то није рјешење, солуција број два су можда нискотарифне компаније", навео је Јањић.

Када је ријеч о недавно помињаном стратешком партнерству Аеродрома Републике Српске и Аеродрома "Никола Тесла" Београд, Јањић је рекао да на том плану још нема ништа конкретно, те да је све у фази озбиљних промишљања која би требало да дају одређене резултате.

"Имамо одличне односе и сарадњу са Аеродромом 'Никола Тесла', који је лидер у региону, али је стратешко партнерство ствар договора влада Српске и Србије", поручио је Јањић.

Он је додао и да би реконструкцију и проширење зграде Аеродрома Бањалука требало очекивати до 15. септембра наредне године, те да се све одвија према плановима.

Јањић је раније рекао да ће аеродромска зграда добити нових 397 метара квадратних, док ће складиште за авио-превоз робе имати површину од 1.360 метара квадратних.

Извор: СРНА