latinica  ћирилица
25/10/2016 |  13:45 | Аутор: РТРС

Шулц: Одложите самит ЕУ-Канада о трговинском споразуму

Европа мора да одложи овонедјељни самит од ког су лидери Европске уније очекивали потписивање споразума о слободној трговини са Канадом, изјавио је данас предсједник Европског парламента Мартин Шулц.
Мартин Шулц - Фото: АП
Мартин ШулцФото: АП

"Не мислим да ћемо ове недјеље доћи до рјешења. Чини ми се да ће то бити веома, веома тешко", изјавио је Шулц у интервјуу за њемачки радио Дојчландфанк.

Шулц је, пак, истакао да одлагање самита не значи нужно и његов неуспјех.

"Уговор о трансатланској трговини није неки стари уговор о куповини половног аутомобила. То је први уговор такве врсте, заправо велики трговински уговор од глобалног значаја који би требало да постави правила за глобализацију", изавио је Шулц.

"Ако вам треба још 14 дана, само одложите самит", поручио је он.

Његова изјава је, међутим, у супротности са ставом предсједника Европског савјета Доналда Туска, који је изјавио јуче да је одржавање самита у четвртак још увијек могуће.

Франкофона белгијска регија Валонија је одбила да да сагласност федералној белгијској влади да се придружи другим чланицама ЕУ у потписивању овог споразума, што је бацило сјенку на долазак канадског премијера Жистина Тридоа у Брисел.

Како би овај споразум ступио на снагу, свих 28 чланица ЕУ мора да ратификује споразум о повезивању европског јединственог тржишта од 500 милиона људи са Канадом, која је 10. највећа економија на свијету.

"Канада је спремна да потпише ЦЕТА (Свеобухватни економски и трговински споразум), али лоптица је сада у дворишту Европе и вријеме је да Европа уради свој дио посла", изјавила је у понедјељак канадска министарка трговине Кристија Фриленд.

Извор: Тањуг