latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:04 | Аутор: РТРС

Народне новине: Борци непожељни у врху СДС-а?

Уколико Вукота Говедарица, послије унутарстраначких избора остане на мјесту предсједника СДС-а, у њеном руководству неће бити мјеста за људе који су током рата у БиХ носили униформу Војске Републике Српске, сазнају “Народне новине“.
Вукота Говедарица (фото:narodne.net) - Фото: Screenshot
Вукота Говедарица (фото:narodne.net)Фото: Screenshot

На тај начин, Говедарица ће покушати да се ослободи неколико људи из најужег страначког руководства који у овом тренутку имају највећи утицај у странци.

– Говедарица би у Предсједништву СДС-а најрадије видио људе који су се током рата крили по искљученим замрзивачима и таванима својих кућа, имали радну обавезу или су из других разлога били ослобођени од учешћа у рату – повјерио се “Народним“ извор из Главног одбора те странке.

СДС је прва политичка партија на простору земаља насталих распадом бивше Југославије, која је на мјесто страначког предсједника изабрала ратног дезертера, па и не чуди што је појединци на друштвеним мрежама називају Српском Дезертерском Странком.

– То је био један од разлога што је Говедарица прихватљив за коалиционе партнере СДС-а из Федерације, првенствено за СДА. Он ће додатно учврстити коалицију СДС-СДА, јер читаво крило странке Бакира Изетбеговића, којем припада Денис Звиздић и још неки битни људи у структурама власти БиХ, вуку поријекло из Гацка – додаје наш извор.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић, на једном скупштинском засједању, тврдио је да је Говедарица дезертер од маја 1994. године до краја рата у БиХ.

– Ти си играо фудбал на Детелинари, у Новом Саду, док су твоји вршњаци крварили и гинули по ратиштима Републике Српске – рекао му је Стевандић.

У евиденцији војног одсјека Гацко, забиљежено је да се војни обвезник Вукота Говедарица, рођен 9. марта 1976. године, није одазвао на два позива за мобилизацију и то, у јуну 1994. године и мају 1995. године.

У јавност је процурил информација да је Вукота Говедарица двије посљедње ратне године, скривајући се од органа РС, границу са Црном Гором прелазио у шлеперима брашна, због чега су га прозвали “Тип 500&Приме;.

Један од првих потеза новоизабраног предсједника СДС-а, према тврдњама добро упућеног извора нашег листа, биће распуштање Градског одбора у Бањалуци, гдје ће за привременог предсједника поставити Давора Шешића, посланика у НСРС, коме је, након што је Стевандић основао нову партију, требало да припадне мјесто потпредсједника НСРС.

– Овај рез ће направити под изговором подмлађивања странке, иако ће то заправо бити почетак велике чистке, послије које на важнијим страначким позицијама неће бити припадника борачких категорија – потврдио је наш извор.

Он додаје да је у конкуренцији за предсједника бањалучког одбора и Александар Савановић, професор Факултета политичких наука, на којем је Говедарица са дипломом Факултета за физичку културу из Новог Сада успио да упише мастер студиј политикологије, иако је полажући писмени дио пријемног испита освојио само један бод.

Да се ради о лику који је у раскораку са народним масама, видљиво је и по првој изјави коју је дао након изборне скупштине СДС-а.

– Мој први задатак биће да, под руководством СДС-а, срушимо ненародну власт у РС – рекао је Говедарица.

На овај начин, увриједио је више од 70 одсто грађана РС који су почетком овог мјесеца гласали за кандидате коалиције окупљене око СНСД-а.

– Говедарица је, изгледа, чим је сјео у фотељу, заборавио да је воља народа тестирана 2. октобра и да је на функцију страначког шефа, дошао захваљујући томе што је народ рекао да се страначки врх СДС-а одродио од народа, и да је СДС постала ненародна странка. У преводу, народу је пљунуо у лице и рекао “срамите се за кога сте гласали“ – додао је наш извор.

Политички непоткован лидер, који није учествовао у стварању РС и који засигурно неће моћи очистити странку од оних који су је довели до изборног дебакла, идеалан је прототип предсједника СДС-а по замисли Милорада Додика, Марка Павића и Петра Ђокића.