latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:05 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Бојић: Пословни амбијент бољи у БиХ него у региону

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је данас да је пословни амбијент у БиХ бољи него у земљама у окружењу, али да је свакодневни политички амбијент такав да БиХ заобилазе они страни привредници који би радо инвестирали у њу.
Бруно Бојић - Фото: СРНА
Бруно БојићФото: СРНА

"То је нешто на шта морамо утицати сви у БиХ како бисмо превазишли ту ситуацију", рекао је Бојић новинарима у Сарајеву и изразио задовољство растом спољнотрговинске размјене БиХ са свијетом.

Он је поновио да је ЕУ највећи спољнотрговински партнер БиХ, те да је обим те размјене између 75 и 80 одсто, што значи да производи из БиХ задовољавају стандарде, односно посједују сертификате који им омогућавају да се нађу на тржишту европских земаља.

Према његовим ријечима, Комора свакодневно ради кроз своја удружења, одборе и групације, како би се на квалитетан начин донио низ мјера и закључака, а све у сврху што бољег представљања извозника из БиХ на иностраним сајмовима.

"Сајам у Келну донио је позитивну слику о БиХ. Заједно са Министарством спољне трговине и еконоских односа БиХ инвестирали смо око 100.000 КМ, како би пружили шансу нашим привредницима, а закључено је уговора у вриједности већој од 12 милиона евра о реализацији дрвне индустрије", рекао је Бојић.

Он је нагласио да Комора свакодневно учествује у раду разних комисија и предлаже законодавни оквир, који је у корист привредника из БиХ, или оних који желе инвестирати у њу.

"Законодавна власту у БиХ, с обзиром на то да се бави неким сложенијим питањима и то политичке природе, гдје лидери у коалицији не могу наћи заједнички језик, прави пужеве кораке, иако су БиХ врата ЕУ отворена, самим прихватањем апликације", рекао је Бојић.

Он је изразио наду да ће Савјет министара БиХ, у кратком времену, учинити све како би ЕУ приближио и привреду и грађане БиХ.

Бојић је рекао да БиХ има неке производе који су најбољи у свијету, тако да их треба промовисати на страном тржишту, али им и дати предност на домаћем.

Осврћући се на посјету делегације БиХ Ирану, Бојић је рекао да спољнотрговинска размјена БиХ са том азијском земљом није велика, те да министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић, заједно са Комором, покушава наћи рјешења да би се успоставила привредна сарадња.

Извор: СРНА