latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:08 | Аутор: РТРС

Маринковић: Неповољна демографска кретања биће настављена

Професор друштвене географије и демографије Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Драшко Маринковић рекао је данас у Новом Граду да ће тренд неповољних демографских кретања који је почео прије грађанског рата бити настављен.
Попис становништва - Фото: илустрација
Попис становништваФото: илустрација


Маринковић је навео да Република Српска од 2002. године биљежи негативан природни прираштај, односно у протеклих 14 година забиљежен је губитак 45.526 становника или три одсто популације.

У Републици Српској је 1996. године рођено 12.263 дјеце, 1998. њих 14.500, у посљедње три године мање од 10.000, а прошле године 9.357, рекао је Маринковић који је одржао предавање о теми "Препоруке за рјешавање питања у вези са подизањем стопе наталитета на нивоу општине и Републике Српске".

Истовремено, каже он, морталитет је већи него у ратним годинама, па је 1996. године у Српској умрло 10.931 лице, а 2015. чак 15.059.

На данашњем округлом столу у склопу пројекта "Млађи брат, млађа сестра", Маринковић је нагласио да популационој политици треба приступити крајње озбиљно и да свака локална заједница треба да утврди локалне мјере популационе политике које ће финансирати.

"Ово је позитиван примјер да се у локалној заједници популационом политиком покушавају промијенити демографски токови", изјавио је он.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић рекла је да је у овој општини ове године у насељу Сводна почело са радом дјечије обданиште које за сада има организован дневни боравак.

"Жеља нам је била да породицама олакшамо, да имају више времена и да се лакше одлуче да прошире породицу", рекла је Рајилићева.

Пројекат реализује Основна школа "Свети Сава", уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Директор Марина Овука каже да су у овој школи озбиљно разматрали проблем смањења броја ученика.

"Прије седам година у школи је било више од хиљаду ученика, а сада 645, што је драстичан пад", каже Овука.

Према њеним ријечима током годину дана трајања пројекта биће рађено и са ученицима и родитељима.

"Свакако знамо да је породица одлучујућа у овој причи, тако да ћемо причати и са родитељима, али и са ученицима како би и они разговарали са родитељима и рекли да желе брата или сестру", каже Овука.

Данашњем округлом столу присуствовали су представници новоградских школа и савјета родитеља, дјечијег обданишта "Пчелица Маја", локалне заједнице и невладиних организација.

Извор: Срна