latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:10 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Дукић: Лицемјеран поступак федералне власти

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић оцијенио је лицемјерним поступак власти у Федерацији БиХ да сутра "пошаљу два Србина, потпредсједника Федерације БиХ Милана Дуновића и предсједника Управног одбора СПКД "Просвјета" Сарајево Дејана Гарића, да одају почаст страдалим Србима и Хрватима на локалитету Казани на Требевићу.
Бранислав Дукић - Фото: Novosti.rs
Бранислав ДукићФото: Novosti.rs

Дукић је изјавио да је то још једна у низу превара Бакира Изетбеговића који покушава да ствара такозвану мултиетничку БиХ, а уствари жели унитарну БиХ, односно исламску државу.

"У Сарајеву је страдало око 10.000 Срба и ми никада нећемо одустати од откривања истине о тим дешавањима. Од кантоналних власти и самог Изетбеговића, који је највећи кривац за њихова страдања, тражићемо да нам кажу шта се дешавало са сарајевским Србима у ратном периоду", рекао је Дукић.

Он сматра да власти у ФБиХ покушавају да прикрију ратне злочине над Србима који су почињени у 126 логора у Сарајеву, међу којима је и злогласна касарна "Виктор Бубањ" кроз коју је прошло више од 5.000 цивила.

Дукић је рекао да је у касарни "Виктор Бубњу" убијено 70 Срба, а да је пронађено 40 посмртних остатака. Он је изразио увјерење да је 30 њих, за којим се још трага, завршило управо у јами на Казанима.

"Када смо се обраћали властима Кантона Сарајево са захтјевом да поставимо спомен-обиљежје у кругу касарне 'Виктор Бубањ' - одбили су, рекавши да неће бити дозвољено било какво постављање обиљежја у Сарајеву", подсјетио је Дукић.

Он је навео да власти у ФБиХ и даље настоје да минимизирају ствари и покушавају да Бошњаке представе жртвом, а Србе агресорима.

МИТРОВИЋ: НАВОЂЕЊЕ ВОДЕ НА МЛИН БОШЊАЧКЕ ПОЛИТИКЕ

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић сматра да је свако поклањање жртвама знак поштовања, али да Казани не могу бити симбол страдања Срба, јер има велики број српских жртава које су настрадале у Сарајеву прије злочина почињених на падинама Требевића.

"Шта је са дешавањима у Добровољачкој улици 1992. године, као и многим другим злочинима у Сарајеву. Ми годинама тражимо да у Добровољачкој поставимо спомен-плочу и обиљежимо страдање војника, а то је парадигма страдања у Сарајеву. То је почетак протјеривања Срба, њиховог егзодуса, а Казани би само требало да буду финале онога што се дешавало у самом урбаном дијелу града", изјавио је Митровић.

Он је нагласио да сарајевске институције нису доставиле Републици Српској ниједну информацију о масовним гробницама у Сарајеву у којима су српске жртве, подсјетивши да су у скривеним гробницама на гробљу "Лав" пронађени посмртни остаци неколико десетина настрадалих Срба.

"У Сарајеву и околини још није пронађено више од 200 несталих Срба. Срби, који су преживјели цијели рат у Сарајеву, требало би да дају конструктиван допринос откривању мјеста злочина у том граду. Они се нису јавили када смо покренули Комисију за утврђивање страдања Срба, која је доживјела фијаско. Нико од њих није реаговао", рекао је Митровић.

Коментаришући најаву федералне власти да сутра "пошаљу два Србина, потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића и предсједника Управног одбора СПКД "Просвјета" Сарајево Дејана Гарића, да одају почаст страдалим Србима и Хрватима на локалитету Казани на Требевићу, Митровић је рекао да су емоције подијељене.

"У случају Казана емоције су подијељене између самог покушаја исказивања поштовања према таквом мјесту и неке врста амортизације свих дешавања и навођење воде на млин бошњачке политике. Ако посјета Казанима буде отварање једног процеса, онда то поздрављам", истакао је Митровић.

Извор: СРНА