latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:27 | Аутор: РТРС

Њемачка издала 15.500 виза гастарбајтерима с Балкана

Од почетка године до септембра Њемачка је издала чак 15.500 виза за раднике који стижу из земаља Балкана, а лист "Велт" пише да програм њемачке владе за легалан улазак економских избјеглица у Њемачку - "дјелује и могао би да постане међународни узор“.
Берлин, Њемачка -
Берлин, Њемачка

"На врхунцу избјегличке кризе 2015. они су још масовно долазили у Њемачку да би тражили азил: мигранти из земаља Западног Балкана – Албаније, Косова, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Та група је прошле године поднијела 144.000 захтјева за азил – иако је шанса за позитивно рјешење била равна нули“, преноси Дојче веле.

Да би се систем ослободио притиска и да би се бар за неке од тих економских избјеглица обезбиједила могућност легалног уласка у Њемачку, савезна влада је у оквиру закона о убрзању рјешавања захтијева за азил поднијела гастарбајтерски програм за Западни Балкан, који би најприје требало да важи од 2016. до 2020.

Истовремено су земље Западног Балкана проглашене за сигурне земље поријекла.

Спровођење програма је почело успјешно – до септембра је, према информацијама Велта, издато већ 15.500 виза."

"Када мигранти са Балкана добију конкретну понуду за радно мјесто или обуку, и Савезна агенција за рад одобри захтјев предузећа за запошљавање неке особе, та особа у својој земљи може да добије визу за улазак у Њемачку. Предуслов за то је да она у посљедње двије године није имала азил, или је повукла свој захтјев за азил и добровољно напустила Њемачку прије ступања Уредбе на снагу у октобру 2015."

Савезна агенција за рад, како преноси Министарство рада, може да одобри захтјев само ако се најприје испита да ли постоји неки грађанин ЕУ који жели исто радно мјесто. Такви имају предност – и ако услови запошљавања нису неповољнији од оних под којима се ангажују домаћи запослени, чиме се искључује могућност платног дампинга, преноси Велт.

"За радне мигранте са Западног Балкана та понуда је очигледно врло атрактивна. Само у првом полугодишту 2016. је [...] по основи новог гастарбајтерског програма 17.182 добило одобрење за рад. Према наводима Министарства спољних послова, у њемачким представништвима у Београду, Подгорици, Приштини, Сарајеву, Скопљу и Тирани је до краја јуна позитивно ријешено већ 10.000 захтјева за визу. До краја септембра, тај број је нарастао на 15.500", пише Велт.

Извор: Блиц