latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:43 | Аутор: РТРС

Малешевић: Гостовање у Француској важно за афирмацију позоришта

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић оцијенио је данас да је гостовање Народног позоришта Републике Српске у Француској прилика не само за представљање и афирмацију националног позоришта на међународној сцени, него и културе Републике Српске у цјелини.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС


"Свака могућност да на међународној сцени представимо сопствена умјетничка достигнућа и домете, за нас је јако важна, јер и те како имамо шта показати", истакао је Малешевић на пријему за позоришно руководство, редитеља и представнике глумачке поставе у представи "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима".

Ова представа, коју је режирао Младен Матерић према тексту Петера Хандкеа, настала је као резултат сарадње Народног позоришта Републике Српске и Позоришта Париз - Вилет из Француске.

Малешевић је изразио задовољство због плодотворности ове сарадање, али и прилике да национално позориште ван граница БиХ представи раскошан глумачки и организациони потенцијал.

Он је додао да је ово изузетна прилика за успостављање још чвршће сарадње са француским институцијама културе, саопштено је из ресорног министарства.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић оцијенио је предстојеће гостовање у Француској значајним искораком у културној дипломатији Српске.

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске извешће представу "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима" у првој половини новембра, а ријеч је о пет извођења у Позоришту "Гарон" у Тулузу и Позоришту "Сенар" у Сенару.

Представа је премијерно приказана у Бањалуци 18. октобра 2015. године, а тачно годину дана касније проглашена је најбољом представом Народног позоришта Републике Српске у 86. позоришној сезони.

Извор: Срна