latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:04 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Бијељина: Како станари могу остварити право на миран сан? (ВИДЕО)

Одлука о комуналном реду у Бијељини предвиђа потпуни мир и тишину у стамбеним зградама током ноћи, али у случајевима када се ова одлука не поштује, тешко је остварити право станара на миран сан.
Бијељина: Пети солитер - Фото: РТРС
Бијељина: Пети солитерФото: РТРС

У то се посљедњих година увјерио Милош Милановић, као и његове комшије у такозваном "петом солитеру" у чијем приземљу ради пекара.

И у случају када поштују радно вријеме угоститељског објекта, бука не престаје цијеле ноћи, јер је у локалу смјештен и производни погон. Бројне пријаве, жалбе и контроле нису помогле.

Милош Милановић тврди да у свом стану никада нема мира. У приземљу његове зграде налази се пекара, која од раног јутра до касне вечери ради као угоститељски објекат а затим се током ноћи наставља припрема и печење хљеба и пецива.

На неподношљиву буку која никада не престаје, Милановићи су се заједно са осталим станарима жалили свим надлежном службама, али за сада безуспјешно.

- Стање је потпуно исто, они и даље исто раде. На полицијску интервенцију, локал је престао да ради дуже од пола два, али је производња у погону настављена цијелу ноћ - каже Милош.

Спровођење одлуке о кумуналном реду контролише комунална полиција, али само у дијелу који се односи на радно вријеме угоститељског сектора, док буку током ноћи контролише полиција.

- Комунална полиција је у неколико наврата, по пријави, излазили на терен. Писали смо прекршајне налоге угоститељском објекту због радног времена изван дозвољеног - каже начелник Комуналне полиције Дико Симић.

У предузећу Браћа Лазић тврде да ничим нису прекршили комунални ред и да је бука коју производе у нивоу дозвољене. Због жалби станара, престали су са продајом пецива током ноћи.

- Ми разумијемо проблем господина Милановића, разумијемо да он на неки начин сматра да су његова права угрожена и да се обраћао надлежним институцијама, али наглашавам све је испоштовано, све је по процедурама и све дозволе су прибављене. Дакле, пекара ради у потпуности ради у складу са законом - каже Иван Васић, правни заступник предузећа Браћа Лазић.

Коначну ријеч могао би дати Врховни суд Републике Српске, пред којим се води управни спор који су покренули станари, како би се оспорили налази инспекцијских органа и поништило одобрење за пекарску производњу у стамбеној згради.