latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:37 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Приједор: Шта су млади показали на Сајму иновација? (ВИДЕО)

У Приједору се данас и сутра одржава Сајам иновација и међународно такмичење средњих школа у програмирању ЛЕГО робота.
Приједор: Иновације - Фото: РТРС
Приједор: ИновацијеФото: РТРС

Један од циљева ове манифестације је допринос развоју иновација и техничких наука на нашим просторима, као и модернизација наставног процеса у школама. 

Ученици приједорских средњих школа, као и гости из Тешња, Теслића, Србије и Словеније, у наредна два дана изложиће занимљиве пројекте и иновативна рјешења. Посебну пажњу привукао је пројекат средњошколаца из Тешња Хариса Џелиловића, који би олакшао живот корисника старачких домова.

- Једноставним притиском на тастер позива се особље старачког дома. Тиме доктор одмах зна који пацијент је у питању - каже Харис.

Поред изложбе, организовано је и такмичење у којем ученици средњих школа имају задатак да програмирају ЛЕГО роботе, тако да цртају одређене облике, и преносе предмете са једног мјеста на друго. Ово је прилика да многи ученици усаврше ову грану информатике.

Овај пројекат организује Агенција за економски развој ПРЕДА-ПД, уз финансијску помоћ градске управе Приједор и америчке Амбасаде у БиХ.

- За наредну годину планирано је и више учесника. Очекивали смо и ове године више такмичара, али смо били мало ускраћени за финансисјка средства. План нам је да сљедеће године доведемо и такмичаре из Бугарске - каже Милена Гњатовић Симатовић, пројект менаџер у овој агенцији.

Љиљана Бабић, начелница Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора истиче да је младим иноваторима потребна велика подршка и помоћ.

- Овим младим људима заиста треба помоћи, они треба да остану у граду Приједору, јер својим знањем могу и требају да допринесу развоју овог града - каже Бабићева.

Овогодишња манифестација комбинација је два пројекта која је ова агенција започела прије неколико година, у сарадњи са градом Приједор, и средњом школом из Тешња, а све ради унапређења средњошколског образовања и модернизације наставног процеса.