latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:38 | Аутор: РТРС

У новембру Фестивал православне црквене музике "Дани `Слоге`"

Фестивал православне црквене музике "Дани `Слоге`", први овакве врсте у Источном Сарајеву и Сарајеву, биће одржан од 5. до 8. новембра у организацији Српског пјевачког друштва /СПД/ "Слога".
Фестивал православне црквене музике - Фото: илустрација
Фестивал православне црквене музикеФото: илустрација

Диригент СПД "Слога" Стефан Мојсиловић рекао је да је је овај догађај врхунац тежње чланова "Слоге" да представе музику којом се баве, као и искуство које посједују.

"Циљ нам је да оваквим манифестацијама понудимо публици, поготово младима, нешто другачије од свакодневне поплаве неквалитетне музике и некултуре", истакао је Мојсиловић.

Према његовим ријечима, "Слога" је посљедњих година учествовала на неколико фестивала, па се тако дошло на идеју да и она покуша да организује један такав догађај.

"Сарајево је град фестивала, те смо сигурни да ће и ова манифестација имати публику и мјесто на културној сцени града", рекао је Мојсиловић.

На отварању Фестивала, у суботу, 5. новембра, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, осим "Слоге", наступиће и мушки хорови "Источник" из Бањалуке и "Сервикон" из Источног Сарајева, Мјешовити хор Филозофског факултета са Пала, те Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Осим концерата, биће одржана и предавања еминетних стручњака из области православне црквене музике.

Диригент новосадског хора "Свети Стефан Дечански" Тамара Адамов Петијевић одржаће предавање у недјељу, 6. новембра, а свјетски познати музиколог и дугогодишња директор Музиколошког института Српске академије наука и уметности Даница Петровић у понедјељак, 7. новембра, на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву.

"Слога" ће 7. новембра увече одржати концерт у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву.

Мојсиловић наглашава да се фестивал природно изродио из дугогодишњег рада професора и студената Смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву.

Фестивал се организује уз подршку Српског хуманитарног удружења "Добротвор" из Сарајева, Митрополије дабробосанске, Министартва цивилних послова БиХ и Министарства културе и информисања Србије.

"Велику захвалност дугујемо неизмјерној подршци коју је пружао блаженопочивши митрополит дабробосански Николај и коју сада пружа администратор Митрополије дабробосанске, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије", рекао је Мојсиловић.

СПД "Слога", као најстарији хор у Сарајеву, његује деценијску традицију хорских сабрања.

Кроз своју историју, а посебно до Другог свјетског рата, угостио је скоро све значајније хорове са простора бивше Југославије.

Један од првих таквих сусрета био је 1895. године, када су у Сарајеву гостовале мостарске "Гусле", на челу са великим Алексом Шантићем, а у њиховом ансамблу били су Јован Дучић и браћа Ћоровић.

Извор: СРНА