latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:45 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Да ли ће јабуке из Поповог поља стићи до купаца у Русији? (ВИДЕО)

Послије више од два мјесеца забране извоза воћа и поврћа из БиХ у Руску Федерацију, након договора двије стране о додатним условима, домаћим произвођачима поново је омогућен извоз на ово тржиште.
Воћарство - Фото: РТРС
ВоћарствоФото: РТРС

За предузеће "Попово Поље" деблокада извоза на руско тржиште омогућиће ипуњење пословног плана за ову годину, без губитака. Иако су у мјесецима блокаде морали тражити нове купце, умјесто договрених руских, успјели су продати дио рода. Надају да ће без проблема поново бити заступљени на великом руском тржишту, јер су јабуке изузетног квалитета.

Забрана извоза у Русију стигла је у најнеповољнијем момeнту, на почетку бербе. За планиране количине за руско тржиште морао се наћи нови купац, у БиХ и земљама западне Европе. Зато деблокаду у предузећу "Попово Поље" виде, као нову велику шансу за освајање руског тржишта.

- У тренутку увођења забране мислили смо да ће бити крај свму, али отворила су се нова врата - домаће тржиште и извоз у друге земље западне Европе. Сада ћемо половину рода извести у Русију, а другу половину пласирати овдје - каже акционар овог предузећа, Стеван Миловић.

На планатажама се берба приводи крају. Овогдишњи принос је око 2,5 хиљаде тона, а квалитет је изузетан.

Драгиша Башић, руководилац воћарске производње, истиче да су приноси на ниову очекиваних, а квалитет изнад планираног.

Оне количине рода које неће одмах на тржиште, склдиштиће се у новој хладњачи која ће ускоро бити пуштена у рад. Најсваременија технологија омогућава чување јабуке на дужи период. То је јeдан од услова да квалитетна требињска јабука буде присутна на свјетском тржишту током читаве године. Изградња хладњаче коштала је око 1,5 милона евра, а финасирана је из сопствених средстава предузећа и повољним кредитом ИРБ-а.