latinica  ћирилица
25/10/2016 |  15:57 | Аутор: РТРС

"Заједно за Сребреницу": Дураковић притиском жели преиначити изборни резултат

Коалиција "Заједно за Сребреницу", која подржава заједничког српског кандидата Младена Грујичића за начелника ове општине, сматра да Ћамил Дураковић и нека бошњачка удружења неоснованим тужбама покушавају да изврше притисак на Суд БиХ да поништи изборне резултате за ову општину које је, након додатног пребројавања гласова, потврдила Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.
Ћамил Дураковић - Фото: РТРС
Ћамил ДураковићФото: РТРС

Ова коалиција у саопштењу оцјењује да такав однос и поступци не доприносе смиривању тензија и нормализацији односа и живота у овој средини.

У саопштењу се наводи да је неприхватљиво доношење одлука супротних објављеним изборним резултатима јер нико од представника ОЕБС-а, ОХР-а, страначких посматрача, чланова бирачких одбора, нити Општинска изборна комисија /ОИК/, није уложио ниједну жалбу на дан избора.

Из Коалиције "Заједно за Сребреницу" подсјећају да су сви, па чак и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур који је на дан избора посјетио нека биралишта у Сребреници, констатовали да су избори у овом мјесту протекли достојанствено, у демократској атмосфери.

"Истицање у тужби да 2.000 гласова пристиглих путем поште ЦИК није бројао и уврстио у резултате избора представља дезавуисање јавности, јер се свега око 200 тих гласова, а међу њима су и гласови српских бирача, односи на Сребреницу и не значи да су сви дати Дураковићу", појашњава се у саопштењу.

У Коалицији додају да тих 200 гласова не би анулирало постојећу разлику од 768 гласова у корист Грујичића и не би довело у питање његову изборну побједу.

У саопштењу се истиче да је нетачна тврдња да је ометан рад ОИК-а, што могу потврдити посмарачи и особље које је пратило његов рад.

Коалиција наводи да су сви који су пратили изборни процес у Сребреници констатовали да су избори били фер и без иједног инцидента и да Дураковићева тужба нема никаквих аргумената.

У саопштењу се наглашава да је то покушај да се разним врстама притиска на суд дође до кршења демократских правила и већинске воље бирача и да се преседаном у судској пракси изборном губитнику омогући да остане на власти.

Извор: СРНА