latinica  ћирилица
25/10/2016 |  16:03 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Брод: Због "метра квадратног" ученици сједе у хладним клупама (ВИДЕО)

Због другачијег тумачења уговора потписаног прије четири године са једном приватном фирмом и школских дугова, 870 ученика бродске Основне школе "Свети Сава" у школским клупама сједи без гријања. Док не буду измирена дуговања, приватно предузеће које је загријавало школу, обуставило је испоруку топлотне енергије.
Брод: ОШ "Свети Сава" - Фото: РТРС
Брод: ОШ "Свети Сава"Фото: РТРС

На врата Основне школе "Свети Сава" у Броду, зима је покуцала прије него што је календарски требало да стигне. Дебљи џемпери и јакне, за Дејана Шукурму, ученика ове школе, једино су рјешење док се гријање не врати у школу.

- Кад долазимо у школу јако је хладно и морамо сједити у јакнама читаво јутро, а и кад одлазимо јако је хладно - каже дејан.

Проблем је настао још 2012. године, а на наплату долази четири године касније и то преко леђа ученика. Претходна директорка школе, потписала је уговор у којем није назначено да се гријање испоручује по цијени од 3,2 КМ по метру квадратном. Садашњи директор Бране Гојковић, каже, доведен је на свршен чин.

- Један дио је утужен путем Суда, јер је таква пракса с обзиром да је уговор потписан на 10 година. Наши материјални трошкови су 90 хиљада КМ, а трошкови за гријање на годишњем нивоу су 180 хиљада КМ - каже Гојковић.

Из приватног предузећа "Тешановић сервис" које је до сада загријавало школу поручују да немају више финансијских могућности да школу грију бесплатно. Накнаде за претходне двије сезоне гријања нису уплаћене, а да ће доћи до овакве ситуације школу и ресорно министарство обавјештавали су већ мјесецима. Рјешење ће тражити на суду.

- 3,20 КМ је гријање са ПДВ-ом по квадратном метру. Међутим, ми нисмо написали по квадратном метру, па је сад неко изразио жељу да ми гријемо школу од 5.500 метара квадратних за 3,2 КМ мјесечно, што је на годишњем нивоу око 40 КМ - каже власник предузећа Дражен Тешановић.

Из општине ипак стижу оптимистичне поруке - школа ће ускоро бити топла.

- Уколико не буде у току дана уговарач испоруке топлотне енергије реаговао, идућа два до три дана питае гријања биће ријешено на алетернативни начин. Гријања ће свакао бити - каже начелник Илија Јовичић.

А док ученици покушавају нешто научити у хладним учионицама, из Министарства кажу да су упознати са ситуацијом. Рјешење виде у 50 конветорских радијатора, због којих ће и рачуни за електирчну енергију бити већи.