latinica  ћирилица
25/10/2016 |  16:16 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Колико је исплатив узгој свиња у Српској? (ВИДЕО)

Цијене свиња, нарочито прасади у Републици Српској су значајно опале, што угрожава производњу. Да би се узгој и продаја исплатили, узгајивачи кажу, цијена прасади требало би да буде од 3 до 3,5 КМ, а она је сада за око 1 КМ нижа.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Због нестабилног тржишта и великог увоза свињетине, многи узгајивачи смањили су тов, што је и узроковало пад цијене прасади.

Иако је цијена прасића и товљених свиња испод линије рентабилности, на сточној пијаци у Бијељини продаја иде тешко.
Утовљене свиње, сваким даном губе на класи и стварају трошкове узгајивачима.

- Цијена је данас око 3 КМ, а свиње поједу више него што донесу. Цијена је лоша, не може се ништа зарадити - каже Алекса Ристић, узгајивач из Вршана.

Да су трошкови већи од тренутне цијене прасади потврђује и Слађо Симић из Вршана који годишње узгоји више од 2.000 прасића.

- Једино добро у свему томе за сада је то што је цијена житарица повољна и што сточна храна није прескупа, тако да је то олакшавајућа околност - каже Симић.

Велике фарме немају проблем пласмана. Имају сталне купце, али главобољу им задају цијене. За товљаче, ситуација је повољнија, каже Перо Зарић који у тову има 800 свиња.

- Све што ми произведемо у Републици Српској није ни 30 одсто потребног капацитета. Све остало се увози, тако да нама није проблем пласман, проблем је цијена и увоз - каже Зарић.

Узгајивачи упозоравају да је сточарство на границама исплативости. Највећи проблем ствара им нелојална конкуренција, односно велике количине меса које се увозе, чија је цијена због јефтиније хране за узгој, знатно нижа.