latinica  ћирилица
25/10/2016 |  17:48 | Аутор: РТРС

Одбрана тражи ослобађање Раде и Митра Власенка, те Драге Кончара

Адвокат Ранко Дакић затражио је у завршној ријечи пред Судом БиХ ослобађајућу пресуду за Митра и Раду Власенка и Драгу Кончара, који су оптужени за злочине на подручју Приједора 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Дакић је оцијенио да Тужилаштво БиХ није доказало наводе оптужнице која Митра и Раду Власенка, те Драгу Кончара терети да су 26. маја 1992. године учествовали у претресу бошњачких кућа у Козарцу у општини Приједор, након чега су групу цивила одвели до куће Митра Власенка гдје су злостављани, а потом су мушкарци из те групе одведени у логоре Омарска, Трнопоље и Кератерм.

Сву тројицу оптужница терети да су 4. јуна 1992. године током претреса у Козарцу пронашли групу од осам цивила која се крила у једној кући, а затим их убили.

Дакић каже да Тужилаштво није навело да до сукоба у Козаруши долази након напада на војну колону ЈНА у Јакуповићима, преноси Бирн.

Он је навео да је свједок Нијаз Бешић рекао да је и сам држао страже, као и становници Козаруше, док је Владо Крчовски указао да су на овом подручју постојали Територијална одбрана /ТО/, резервни састав полиције, те "Зелене беретке".

Према ријечима одбране, свједок Петар Кончар потврдио је да су у прољеће 1992. године погоршани односи између Бошњака и Срба, те да су Бошњаци били наоружани.

"Раде Власенко није одлучивао да ли ће бити рата, нити на који начин ће се одвијати", рекао је Дакић, додајући да сматра да Тужилаштво није доказало да је постојао широки и систематични напад.

Говорећи о убиству осам цивила, одбрана је навела да из материјалних доказа произилази да нико од тих људи није био цивил и да није погинуо 4. јуна 1992. године.

Дакић је додао да је свједок С-1 на суђењу изјавио да је видио чин стријељања, а у изјави Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ рекао да је то чуо од комшије.

Говорећи о убиству Мидхада Махмуљина, одбрана је указала на изјаве свједока Владе и Славице Крчовски који су рекли да имају сазнања да је Махмуљина убио извјесни Миле Фуштар.

Одбрана је навела да се оптуженом не може судити по Кривичном закону БиХ, јер није блажи по починиоца.

Завршне ријечи одбране трећеоптуженог Драге Кончара планиране су за 15. новембар.

Извор: СРНА