latinica  ћирилица
25/10/2016 |  18:11 | Аутор: РТРС

Пернаров говор у Сабору о НАТО-у и ЕУ "запалио" интернет (ВИДЕО)

Наступ посланика Хрватског сабора Ивана Пернара из коалиције Живи зид, који је говорио против чланства Хрватске у ЕУ и НАТО-у, "запалио" је интернет са више од милион прегледа.
Иван Пернар (Фото: Goran Mehkek / Hanza Media) -
Иван Пернар (Фото: Goran Mehkek / Hanza Media)

Пернар је у свом излагању за владу САД, односно НАТО, рекао да су највећи генератори избјегличке кризе.

Рекао је да Хрватска није држава која "саодлучује" у НАТО-у, већ то чини Америка, а званични Загреб је тамо као слуга који слуша и ради оно што му се каже.

"Погледајте шта је Америка у Ираку урадила, даме и господо. Тамо је дословно реијка крви потекла због америчке агресије. Што се тиче америчких злочина у Либији, односно интервенције НАТО-а у Либији, који су резултати тамо? Доведени су исламисти на власт, убијен је чак и амерички амбасадор, море избјеглица, колоне људи сада долазе из Либије у Европу. Тих избјеглица прије није било, а либијски народ данас живи много горе него икада прије", навео је Пернар.

У мање од два дана видео-снимак говора посланика Живог зида Ивана Пернара против хрватског чланства у Европској унији и НАТО-у постао је прави хит на интернету, пише хрватски портал Индекс и додаје да је видео-снимак тог говора објавио Борис Малагурски.

Видео-снимак је прикупио и 20.000 лајкова, а шерован је 18.000 пута.

Оцијенивши Програм нове владе као памфлет, Пернар је запитао шта је Хрватска добила од чланства у Европској унији. Запослених је, како је навео, мање данас него када је Хрватска улазила у ЕУ.

"Уласком у ЕУ, не да нисмо добили ново тржиште, него смо изгубили и наше властито. Једино што ви сматрате успјехом то је вјероватно бег више од 100.000 људи из наше земље који су вјероватно нашли тамо радна мјеста, али она овде нису створена. А основна идеја је била да се та радна мјеста створе овде. Што се тиче НАТО-а и његових благодати, ми смо видјели који су то дарови НАТО пакта. Видјели смо недавно у Јемену бомбардовање, видјели смо тамо мртве. И то све спроводи екипа из Вашингтона", рекао је Пернар.

Рекао је да је НАТО почео лажну хуманитарну интервенцију да би заштитио цивиле.

Међутим, указао је, више је цивила убијено у тој НАТО интервенцији и ономе што је услиједило, него што их је страдало у деценијама владавине Муамера Гадафија.

"Што се тиче интервенције НАТО-а у Сирији, видимо, даме и господо, да је НАТО тај који наоружава те побуњенике, који имају један исламистички предзнак, који скидају главе, који убијају таоце. И на крају крајева, сами амерички званичници признали су да су они створили ИД, да су их финансирали и наоружавали. И цивили који страдају у Сирији бивају убијани на дневној бази хрватским оружјем, јер је Хрватска на захтјев САД донирала америчкој влади оружје, које је заправо завршило у Сирији. Нико никада за то није одговарао", навео је Пернар.

Говорећи о рату у Авганистану, Пернар је запитао шта је то што је Америка тамо промијенила и зашто је хрватска војска тамо.

"Не знам да ли знате, али 1980. је Конгрес предвођен демократама одлучио да доведе талибане на власт. Дао им је новац и оружје и тада је Бин Ладен био пријатељ Америке. Осам година је доводила талибане на власт и онда под изговором да су талибани терористи, само пар година касније, ишла је да их руши", каже Пернар.

Пернар је рекао да САД тамо већ 15 година убијају људе.

"Што се тиче избјегличке кризе, је ли било избјеглица из Авганистана, је ли их било из Сирије док се Америка тамо није укључила и направила крвави пир? Даме и господо, није. Као што их није било ни из Ирака ни из Либије. Америчка влада, односно НАТО пакт, највећи је генератор избјегличке кризе. А истовремено прима најмање избјеглица", истакао је Пернар.

Извор: Танјуг