latinica  ћирилица
25/10/2016 |  19:36 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Србију тресе шпијунска афера (ВИДЕО)

Афера око шпијунирања потреса врх полиције у Србији.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Припадник УКП, који је у рукама истражних органа, дуже је време сарађивао са обавештајцима једне западне службе, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

То је синоћ јавности открио и премијер Александар Вучић, поручивши да ће процесуирати све оне које мисле да могу да дају податке страним амбасадама. Вучић је након сједнице Бироа за координацију служби безбједности рекао и да имају доказе да су и на територији Србије, припремане различите илегалне активности на територији Црне Горе.

Одређена лица пратила су предсједника Владе Црне Горе и обавјештавала друга лица о томе и планирала нелегалне активности, изјавио је Вучић. Ипак, то нису лица која су ухапшена у Црној Гори пред изборе. Неки од њих су приведени у Београду, а Вучић тврди да цијела прича има елементе иностраности. У притвору је и високи функционер Управе криминалистичке полиције који је одавао оперативне податке страним службама, рекао је Вучић, који је опрезно синоћ вагао - шта ће изнијети у јавност.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић не открива име особе која је приведена, али каже да су информације из МУП-а цуриле више мјесеци. Тадашње структуре, каже, нису биле у стању да се обрачунају или открију овакво дјеловање.

- Знате, када је кривични поступак у току никада се не открива име особе, то се ради тек када се подигне оптужница и када се случај преда суду, то исто морамо да постујемо у овом случају - каже Стефановић.

Док јавност нагађа којој су западној служби одавани подаци из Полиције Србије, амбасадор САД-а без коментара.

- Ја сам то прочитао, али не знам ништа о детаљима о чему он говори, тако да немам коментар - каже Кајл Скајт, амбасадор САД.

Од представника власти затражено је обавјештење о томе ко су шпијуни у Србији, ко из Управе криминалистичке полиције одаје повјерљиве податке и ко је ухапшен поводом дешавања у Црној Гори.

- Прије свега ја вјерујем у институције и пуну подршку премијеру и свим безбејдносим органима и институцијама које се тиме баве - каже Зорана Михајловић, потпредсједница Владе Србије.

И док лидер ЛДП-а тврди да у аферу нису укључене западне, већ руске обавјештајне службе, аналитичари кажу да Србији лекције држе и Американци и Руси.

- Сада нажалост, свака, па и осредња сила, која држи до ауторитета и има неке интересе на Балкану, очигледно преузима озбиљне активности, јер осјећају да смо ми меки и да постоји простор за њихову афирмацију - каже Александар Радић, војни аналитичар.

Ситуација због одавања података страним службама је озбиљна, али не и алармантна, каже члан скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Зоран Драгишић

- Нема никакве сумње да наша држава контролише ситуацију на територији РС - каже Драгишић.

А да се "наводна умијешаност" високог функционера Управе криминалистичке полиције објелодани, пресудиле су недавне афере : хапшење генерала Братислава Дикића у Црној Гори због наводног планирања нереда у изборној ноћи у Црној Гори, али и разоткривање и хапшење тзв.балканског шпијуна Чеде Чоловића, који је признао да ради за Хрватску.