latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:00 | Аутор: РТРС

Иринеј: Још није било разговора о проглашавању патријарха Павла за свеца

Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је данас у Београду да питање канонизације патријарха Павла још није покренуто у оквирима СПЦ.
Патријарх Иринеј - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх ИринејФото: ТАНЈУГ

Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је  у Београду да питање канонизације патријарха Павла још није покренуто у оквирима СПЦ.

Иринеј је на Међународном сајму књига, гдје је присуствовао промоцији дјела "Патријарх српски Павле" француског теолога Жана Клода Ларсеа, казао да постоји неколико принципа који служе као основ за проглашење свеца.

"Оно што је присутно, то је свети живот Павла, за остало ћемо видјети", казао је Иринеј.

Говорећи о Ларсеовом дјелу посвећеном утицају патријарха Павла (1914-2009), изван граница Србије, Иринеј је оцијенио да је ријеч о књизи "која није писана за једно вријеме, нити за једну генерацију".

"Она је писана за историју и подсјећа да патријарха Павла сматрају свецем и ван Србије. На нашу радост, књига показује да је име патријарха Павла прешло границе Србије и да га подједнако цијене и у Цариграду и у Паризу", казао је Иринеј.

Према његовим ријечима, Павле је био патријарх "у тешко, најмрачније вријеме за Србију".

"Понашао се као прави епископ, имао је разумијевање и љубави за Албанце. Поступао је мудро а своје име је посветио нашој цркви. Био је шкрт према себи али веома издашан када су патње и страдања људи у питању", казао је Иринеј.

Вршилац дужности директора Службеног гласника Јелена Триван оцијенила је да књига Жана Клода Ларсеа даје "другачију визуру када је у питању патријарх Павле" али и показује "да га сматрају свецем и ван граница Србије".

"Књига пружа шири контекст како патријарха Павла види цио свијет", рекла је Триван.

Француз Жан Клод Ларсе један је од најзначајнијих савремених теолога а његове књиге преведене су на 17 свјетских језика.

Он је у предговору дјела чији је издавач Службени гласник, навео да је "величина патријарха Павла била у смјерности".

"Остало је задивљујуће, чак и очаравујуће то што је овај омалени растом и нејаки човјек, који је против своје воље дошао на чело СПЦ, остао читавог живота веома скроман и једноставан и што је уједно водио уредан и строг испоснички живот као и на почетку свог замонашења", навео је аутор у предговору.