latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:01 | Аутор: РТРС

Епл забиљежио пад профита и продаје свих уређаја

Комапнија Епл јуче је представила податке о продаји и заради за 2016. који показује да најврједнија компанија на свијету биљежи први пад годишње продаје у 15 година.
Apple (Фото: John Bragg / Flickr/ Wikipedia) -
Apple (Фото: John Bragg / Flickr/ Wikipedia)

Годишња продаја за фискалну 2016. годину која је окончана 30. септембра износи 198 милијарди евра, док је прошле године продаја била 215 милијарди евра. Пад продаје Еплових производа највише је повезан са падом продаје најважније понуде – Ајфона који представља највећи извор зараде за компанију, пише Си-еН-еН.

Изражено у процентима, ријеч је о паду продаје од око 8 одсто. Профит компаније је тиме пао за 14 одсто и ове фискалне године износи 42 милијарде евра. У посљедња три мјесеца продаја је пала за 9 одсто (43 милијарде евра), што је узроковало пад профита за 19 одсто (8,3 милијарде евра) у односу на исти период прошле године.

Епл је у посљедњем кварталу продао 45,5 милиона Ајфона, док је прошле године у исто вријеме забиљежена продаја 48 милиона јединица. Ријеч је о трећем узастопном кварталу који биљежи пад продаје Ајфона и укупне зараде Епла у односу на податке из 2015. године.

Након објављивања података, дионице Епла су пале за 2,5 одсто, први пут након представљања новог Ајфона 7 који је узроковао раст дионица од 10 одсто.

Осим тога, Епл процјењује да ће продаја у наредном кварталу бити већа у односу на прошлогодишњу која је донијела 74,8 милијарди долара. Иначе, Епл традиционално биљежи добре резултате уочи предстојећих новогодишњих празника.

Извор: Агенције