latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:17 | Аутор: РТРС

Лене: ЕУ никада није била у тежој ситуацији

Бивши аустријски дипломата и сарадник познате институције "Карнеги" Штефан Лене сматра да ЕУ до сада никада није била у тежој ситуацији, као и да ренационализација представља највећу опасност по опстанак.

"Најважнији управљач кризама, Савјет ЕУ, није добар "мулти таскер". По правилу Савјет успијева да се суочава са великим темама. Сада мора да се бави посљедицама еврокризе, мигрантске кризе, Брегзитом, као и фијаском трговинске политике од једном, и то све у тешком спољнополитичком окружењу", констатовао је он у интервјуу бечком дневнику "Курир".

На питање да ли пријети крај ЕУ Лене је казао да се не може у потпуности искључити распад Уније, али да то није најизгледнији догађај.

"Највећа опасност је у томе да ЕУ изгуби своју способност креирања политике и постане све више неважна. И Римско царство је постојало дуго након што је било одавно политички мртво", упозорава аустријски експерт.

Лене сматра да се јединство у ЕУ губи прије свега због масивног покрета отпора против глобализације, који се може установити у међувремену свуда на западу.

Тај отпор је проузрокован недостајућом економском динамиком, као и губитком повјерења у елите и институције, сматра он додајући да ЕУ, која је по својој "ДНК" либерални пројекат, данас бива од многих грађана сматран убрзачем глобализације због чега се њему противе.

Према његовим ријечима опасан развој могле би бити промјене политичке ситуације до којих може доћи на важним изборима у Француској, Њемачкој и Холандији током 2017.године.

"Антиевропске и ксенофобске странке свуда добијају на подршци. Оне ће остати у мањини, али из страха од конкуренције су странке традиционалне оријентације лијево и десно од центра постале су евроскептичне и оне које желе ренационализацију, а то је стварна опасност", навео је Лене.

Брегзит је велики ударац по ЕУ, али не и пријетња која може угрозити опстанак, увјерен је он додајући да је Велика Британија због бројних изузетака већ била само дјелимично у Унији.

Истовремено он указује да би губитак ЕУ и повратак на 28 националних тржишта уништило економско умрежавање и транснационалне мреже производње на којима почива благостање у Европи.

То би, како наглашава, била политичка и економска катастрофа "првог реда".

Лене подвлачи да нема разумне алтернативе наставку европске интеграција, која мора бити реформисана и ближа грађанима.

Извор: Танјуг