latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:17 | Аутор: РТРС

"Званичник МУП-а Србије одавао тајне за функцију"

Функционер МУП-а Вељко Попара ухваћен је са документима које је требало да преда оперативцима америчке амбасаде, односно ЦИА, преноси данас Блиц.
Шпијунирање - Фото: AFP
ШпијунирањеФото: AFP

Према сазнањима листа, Попара није радио за новац, већ за позицију у полицији, а приведен је и саслушан почетком октобра.

Међутим, након тога он је наставио да ради у МУП-у и редовно долази на посао, наводи лист.

Према оперативним сазнањима, Попара није радио за новац него је покушавао да се одавањем информација додвори Американцима.

- Желио је да врати радно мјесто у УКП, односно вишу позицију јер је прије неколико мјесеци премјештен у станицу познату као 29, гдје ради у аналитици" - каже саговорник листа близак истрази.

Попара, кога ниједан званичник још није јавно именовао, у УКП био је на мјесту помоћника начелника УКП, а у опису посла му је била сарадња са страним полицијским службама.

Међутим, за сада није могуће добити прецизне информације који је ниво тајности и оперативна вриједност података које је, како се наводи, достављао Американцима.

Како поједини извори тврде, ријеч је о повјерљивим информацијама из МУП-а, односно да се полицијски функционер сумњичи да је Американце редовно извејштавао о активностима у кабинету министра Небојше Стефановића, кадровским рокадама, стању у служби као и полицијским акцијама на терену.

Упознати са овим случајем из МУП-а за Блиц кажу, да је Попара наводно те прикупљене информације преносио у директном контакту са оперативцима ЦИА.

Након вишенедјељног праћења, при једном од тих контаката је и  откривен, наводи лист.

Извор: Танјуг