latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:28 | Аутор: РТРС

Мигранти пале шаторе у "Џунгли"

Француске власти настављају данас уклањање мигрантског кампа "Џунгла" у Калеу, а његови становнци ноћас су ритуално спаљивали шаторе и импровизована склоништа која морају да напусте, што је било праћено експлозијама боца гаса.
Камп Џунгла (Фото: twitter@realkingrobbo) -
Камп Џунгла (Фото: twitter@realkingrobbo)

Локални званичници рекли су радију "Франс инфо" да је једна особа лакше повријеђена од експлозије и да је пребачена у болницу.

"Данас ће бити настављена операција уклањања празних склоништа како би се избјегло да буду запаљена", рекао је портпарол локалне управе.

Регионални префект Фабијан Бусио рекла је касно синоћ да је тешко спријечити паљења.

"Неки мигранти прате традицију. Тражили смо од њих да то не раде, али они су запалили своје шаторе и склоништа када су одлазили", рекла је она.

У близини кампа налази се ватрогасна бригада како би спријечила избијање већег пожара.

Мигранти кој бјеже од рата и сиромаштва окупили су се у посљедњих неколико година у Калеу, главној тачки за улазак у Британију из Француске.

Они и даље долазе, упркос великим оградама које су изграђене у посљедњих неколико мјесеци да би им се онемогућио пролазак.

У "Џунгли" је у несанитарним условима живјело око 6.000 људи, који ће сада бити расељени у одговарајуће објекте широм Француске. Операција уклањања кампа у Калеу улази у трећи дан, а до сада је аутобусима пребачено око 4.000 људи.

Извор: СРНА-Ројтерс