latinica  ћирилица
26/10/2016 |  09:53 | Аутор: РТРС

"Потцијењено страдње цивила усљед војне интервенције у Сирији"

Међународна коалиција на челу са САД против "Исламске државе" није предузела адекватне мјере предострожности да би избјегла цивилне жртве у Сирији и потцијенила је утицај својих операција на цивиле, саопштила је организација "Амнести интернешнел".

"Крајње је вријеме да америчке власти проговоре отворено о пуним размјерама страдања цивила у нападима коалиције у Сирији", саопштила је Лин Малуф, замјеник директора за истраживања "Амнестијеве" регионалне канцеларије у Бејруту.

Она је додала да "Амнести" страхује да је коалиција коју предводе САД "озбиљно потцијенила штету коју трпе цивили усљед њених операција у Сирији".

Ова организација за заштиту људских права наводи да је око 300 цивила погинуло у 11 напада коалиције на челу са САД од септембра 2014. године.

"Анализа доступних доказа сугерише да коалиционе снаге ни у једном од ових случајева нису предузеле адекватне мјере предострожности да би умањиле страдање цивила и штету на цивилним објектима", рекла је Малуфова.

Она је додала да неки од ових напада могу да се окарактеришу као непропорционални и насумични.

Пентагон, који за сада није коментарисао ово саопштење, тврди да веома води рачуна да се умање цивилне жртве.

Пентагон је у јулу објавио да је у ваздушним ударима на милитанте у Ираку и Сирији погинуло 14 цивила од 28. јула прошле године до 29. априла ове године.

Извор: СРНА-Ројтерс