latinica  ћирилица
26/10/2016 |  10:33 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Објављени тајни снимци: Шта Тереза Меј заиста мисли о Брегзиту

Британска премијерка Тереза Меј је, у разговору са запосленима у банци Голдман Сакс у мају, изразила бојазан да ће инвестиционе компаније напустити Британију уколико њени грађани гласају за излазак из ЕУ, пише данас Гардијан, који тврди да је дошао до снимка тог тајног разговора.

Снимак приказује да је Мејова, мјесец дана уочи референдума, имала више разлога за забринутост због могућности да Британија иступи из ЕУ, што се није могло закључити из њених тадашњих "изнијансираних" и "млаких" јавних говора који су обесхрабрили заговорнике останка у Унији уочи гласања у јуну, наводи лондонски лист.

Мејова, која је у то вријеме била министарка унутрашњих послова, у једночасовном разговору са инвестиционим банкарима у просторијама Голдман Сакса, у Лондону 26. маја, изразила је забринутост због посљедица Брегзита на британску економију и објаснила економске предности останка у ЕУ.

- Мислим да су економски аргументи јасни. Мислим да је за нас значајно да будемо дио трговинског блока од 500 милиона људи. Мислим, као што сам вам раније рекла, да је једно од питања то што ће многи инвестирати овде у Британији зато што је Британија у Европи - рекла је тада Тереза Меј.

Она је изразила бојазан да ће се, ако Британија не буде дио ЕУ, компаније запитати да ли им је боље да буду присутне у Британији или негдје у континенталној Европи. Мејова је тада рекла и да је убијеђена да је Британија безбједнија ако остане у ЕУ, с обзиром на средства као што је европска потјерница и размјена информација између полиције и обавјештајних служби.

- То су дефинитивно ствари које су нам на располагању као чланици ЕУ, и мислим да нас то чини безбједнијим - закључила је она тада. Мејова је у мају била гост у Голдман Саксу и на приватном састанку одговарала на питања банкара, што је потврђено у тој банци, наводи Гардијан.

Појављивање снимка у јавности могло би бити неугодно за премијерку, која се суочавала са критикама да је током кампање пружала недовољно јаку подршку присталицама останка у Унији, оцјењује лондонски дневник, уз закључак да је забринутост коју је Мејова прије пет мјесеци изразила у супротности са њеним садашњим ставовима о Брегзиту.

Извор: Спутњик