latinica  ћирилица
26/10/2016 |  12:30 | Аутор: РТРС

Пузигаћа: Могући масовни протести чланова удружења

Чланови Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ окупили су се данас у сједишту Удружења у Бањалуци, изражавајући протест због спорости у рјешавању њиховог стамбеног питања кроз Регионални стамбени програм у БиХ.
 - Фото: Глас Српске
Фото: Глас Српске


Предсједник Удружења Никола Пузигаћа рекао је да не искључује могућност да ускоро дође до масовних протеста ове популације грађана мирном шетњом испред парламента БиХ у Сарајеву, те испред Конзулата Хрватске, канцеларије ЕУ, УНХЦР-а и зграде Владе Републике Српске у Бањалуци.

"Свакодневно чланови регионалних одбора Удружења долазе са захтјевом да се убрза рјешавање њиховог стамбеног питања, исплата алтернативног смјештаја, социјалне помоћ за најугроженије чланове Удружења, те рјешавање статусних права Срба у Хрватској", истакао је Пузигаћа.

Он је навео да чланови Удружења који немају 65 година живота не могу остварити право на пензију, немају посла и здравственог осигурања, искључује им се струја и вода, те ускраћује могућност кориштења јавне кухиње у Новом Граду.

Предраг Мирјанић /52/ из Нове Тополе, који је прије рата радио у Казнено-поправном заводу у Загребу, рекао је Срни да је у Републици Српској остварио право на пензију, али не из Хрватске гдје право на пензију може остварити тек за 12 година.

"Мислим да сам прерано отишао у пензију која је мала и да сам могао још радити до остварења пуног радног стажа 40 година, јер би на тај начин стекао право на пензију и из Хрватске", истакао је Мирјанић.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм који има за циљ да обезбиједи трајна стамбена рјешења за око 27.000 најугроженијих избјегличких породица или 74.000 лица у региону.

У оквиру овог програма предвиђена је обнова 5.400 стамбених јединица у БиХ, од чега 4.200 у Републици Српској. Укупна вриједност пројекта за БиХ износи 101 милион евра.

Извор: Срна