latinica  ћирилица
26/10/2016 |  13:15 | Аутор: РТРС

Венецуела тешко погођена епидемијом урбаног насиља

Центар Венецуеле Каракас службено је најопаснији град на свијету са највећом стопом убистава.
Каракас - Фото: Wikipedia
КаракасФото: Wikipedia

Пријестоница Венецуеле опаснија је од Сан Салвадора, мексичког Акапулка, јужноафричких Кејп Тауна и Јоханесбурга, бразилске Форталезе, америчких градова Балтимора, Детроита, Њу Орлеанса и Сент Луиса, који су такође у врху најопаснијих мјеста на свијету.

Годишња истраживачка студија мексичке невладине организације Грађански савјет за јавну безбједност показује да је, уз политичке, економске и друштвене проблеме, Венецуела тешко погођена епидемијом урбаног насиља, посебно њен главни град.

Ниво градског насиља у Венецуели виши је од онога у Бразилу и највиши на свијету, ако се изузму Салвадор и Хондурас.

Из мртвачнице "Бело монте" у Каракасу непријатан мирис мртвих тијела заудара и шири се до оближњих улица и људи који чекају да преузму лешеве својих најмилијих.

Разлог непријатног мириса труљења лешева, који је врло снажан, јесте застој у раду климатизације усљед несташица струје, као и велики број тијела у мртвачници, наводе локални медији.

На сваких пола сата хитна помоћ долази са новим тијелима, од којих су већина жртве убистава.

Мртвачница је на располагању цијелом Каракасу и једва да задовољава потребе града.

Градови Латинске Америке доминирају у стопама насиља откад је прије пет година мексичка НВО започела да ради анализе.

Од 50 најопаснијих градова на свијету највише је бразилских - 21. Осам градова је у Венецуели, пет у Мексику, три у Колумбији, два у Хондурасу.

Уз Каракас, венецуелански градови у којима је посебно опасно живјети су: Матурин, Валенсија и Сијудад Гвајана - на 5, 7. и 11. мјесту "црне листе".

Извор: Срна