latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:13 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Одбор породица погинулих и заробљених прихватио план запошљавања

Одбор породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске прихватио је Оперативни план запошљавања борачких категорија 2016-2020. године, који је сачинило ресорно министарство јер садржи 90 одсто приједлога БОРС-а о начину запошљавања дјеце погинулих бораца и комплетне борачке популације у Српској.
Сједница Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а (архив) - Фото: СРНА
Сједница Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а (архив)Фото: СРНА

- Одбор ће и даље инсистирати на измјенама закона приликом запошљавања, односно на обавезном објављивању конкурса у јавним установама приликом запошљавања дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца - рекао је предсједник овог одбора Зоран Видић.

Он је додао да је Одбор изразио незадовољство јер ресорни министар Миленка Савановић није испунио обећање о одржавању новог округлог стола о процесу тражења несталих лица из Републике Српске.

Видић је подсјетио да је, у организацији БОРС-а, 30. августа у Бањалуци одржан округли сто о проблемима у тражењу несталих лица на којем је ресорни министар обећао да ће у року од 30 дана одржати нови округли сто на којем би се окупили представници свих релевантних институција које се баве овим процесом.

Након сједнице Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске у Бањалуци, предсједник овог одбора Војин Гушић рекао је да је Одбор задовољан чињеницом да ће њихова два члана бити у саставу интерресорног тијела Владе Српске за лица са инвалидидтетом.

Гушић је рекао да је Одбор задовољан и чињеницом да Фонд здравства убудуће не може мијењати, нити донијети ниједан правилник и цјеновник о ортопедским помагалима без сагласности комисије коју чине представници борачких организација и ресорног министарства.

Он је навео да је на нивоу БиХ формирано тијело за лица са инвалидитетом у којем није заступљен овај одбор, истичући да је став Одбора да обавезно у том тијелу на ниву БиХ треба да буде представник ресорног министарства Српске и ратних војних инвалида.

Гушић је рекао да Одбор тражи од ресорног министарства да до краја године сачини уредбу о стамбеном збрињавању ратних војних инвалида како би могао да буде расписан конкурс за наредну годину.

Извор: СРНА