latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:56 ⇒ 27/10/2016 | 08:34 | Аутор: РТРС

Цијена дизела на неким пумпама нижа од набавне цијене у Рафинерији! (ВИДЕО)

Ако сте се ових дана затекли у Зворнику, у мјесту Шепак могли сте да купите литар дизела за двадесет пфенига јефтиније него било гдје у БиХ. Оно што је апсурдно, медјутим, да је цијена по којој се продаје гориво нижа од велепродајне рафинеријеске цијене по којој се набавља. По којој економској рачуници у Шепку продају гориво јефитније него што га набављају?
Гориво - Фото: илустрација
ГоривоФото: илустрација

Упоређујући цијене од 20. октобра, дизел 5 у мјесту Шепак код Зворника, коштао је у просјеку 1,57 КМ. Цијена по којој се гориво набавља из Рафинерије Брод на исти дан била је 1,62 КМ.

У Групацији за промет нафтом при Привредној комори то су објаснили тиме што су власници пумпи гориво могли да набаве по нижим цијенама од других добављача.

"Потребно је да знате да дистрибутери нафте и нафтних деривата у Републици Српској не набављају нафту и нафтне деривате искључиво из Рафинерије нафте Брод, него и из рафинерија у окружењу. Постоји могућност да због тога настаје разлика у цијенама појединих горива која дистрибутери продају у неким општинама", стоји у саопштењу Групације.

И остали добављачи из окружења, НИС али и ИНА, имају више велепродајне цијене од оних на пумпама у Шепку, а више информација из Групације нисмо могли да добијемо. Постоје само два начина на који се може добити нижа цијена од рафинеријске, тврде економисти. Увоз из удаљених рафинерија попут оних из Мађарске, што због скупог транспорта подразумијева набављање огромних количина и превоз обично жељезницом или, оно што је код нас до сада више пута био случај, мијешање са базним уљима.

"То је била афера коју је открила УИО јер је нагло порастао увоз великих количина базних уља. Констатовано је да су та оплемењена базна уља завршила на тржишту као дизел гориво. Афера је завршена тако да су неки дистрибутери зарадили кривичне пријаве", истакао је Зоран Павловић, економски аналитичар .

Инспекције у БиХ преконтролишу тек око два одсто продатог горива, па је готово немогуће бити сигуран у квалитет деривата било гдје у БиХ.

"Ако имате бољи аутомобил. можда је боље се ослонити на бредниране имена која чувају квалитет. Мале осцилације у цијени постоје, али ако имате аутомобил стар 20 година, то вас може натјерати да сипате и лож уље", додаје Павловић.

Према подацима рафинерије у Броду, литар дизела који произведе рафинерија кошта око 80 пфенига. На цијену се додаје акциза од 30, те двије таксе за путеве од десет и 15 пфенига, а након додавања ПДВ добије се велепродајна цијена од 1,6 марака. Што значи да је зарада власника пумпе, ако га продаје по 1,80, око 20 пфенига по литру. Апсурдно је да је у овом моменту власнику пумпе у Бањалуци јефтиније да набави гориво са пумпе из Шепка него из Рафинерије.