latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:03 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

"Распакивањем Дејтона не би се распаковала Српска, већ БиХ" (ВИДЕО)

Иако је од потписивања Дејтонског споразума прошло више од двије деценије, и данас га тумачи свако на свој начин, а током тог времена отворено су га кршили управо они који је требало да га штите, речено је на данашњој промоцији издања Представништва РС у Србији, у оквиру Београдског сајма књига.
Београд: Промоција публикација о Дејтону - Фото: РТРС
Београд: Промоција публикација о ДејтонуФото: РТРС

На Београдском сајму, између осталог, представљени су зборници радова са научних скупова под називом „Дејтонски споразум – двије деценије мира и поуке за свијет“ и „Суд и Тужилаштво БиХ у функцији (де)стабилизације Републике Српске“. 

Република Српска већ двије деценије брани Дејтонски споразум, док је истовремено оптужују да га крши и да је референдум о Дану Републике корак ка сецесији, каже професор Ненад Кецмановић. Подсјећа на референдум о Суду и тужилаштву БиХ и истиче да то не би био корак ка сецесији.

"Провокацијом да се предсједник једне Републике /Милорад Додик/ позива на саслушање /због референдума о Дану Републике Српске/, дат добар разлог да се пожури са референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ, што неће бити нови референдум, него само актуелизација одлуке парламента Српске", рекао је Кецмановић.

Ако Валонија може да блокира 20 држава Европске уније, ваљда и Српска са пола територије и трећином становништва може да каже какву хоће БиХ, сматра Кецмановић и пита се зашто би РС бесконачно инсистирала на Дејтонском споразуму, ако га нико други неће.

"Можда се већ једном треба ослободити страха од пријетње распакивањем Дејтона. Шта би се онда догодило? Не би се тиме распаковала РС, него би се распаковала БиХ и Федерација БиХ", додаје Кецмановић.

Можда би и Анекс 4 Дејтонског споразума требало изнијети на референдум, каже Кецмановић, који је подсјетио и на Декларацију СНСД-а да ће 2018. предложити референдум о статусу РС, ако до краја 2017. не буде видљиво уважавање ставова Српске и враћања њених надлежности. Запад ће наставити са притисцима, а Српска се уз руску помоћ треба борити за своја права, истиче аналитичар Александар Павић.

"Ко год га буде прочитао, биће потпуно информисан и образован о томе шта је проблем и са судом и са Тужилаштвом, и зашто РС је уствари приморана да распише референедум да би одбранила себе и дејтон“,каже Павић.

Суд и тужилаштво БиХ дјелују неуставно, кршећи све норме и дјелујући као инструмент притиска на РС, рекли су учесници промоције.

"Тужилаштво не ради посао за који је плаћено, тужилаштво се не бави ни тероризмом, ни организованим криминалом. Нажалост, ово тужилаштво руши уставни поредак“, истакао је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

"Свој рад су пребацили на политички смјер који је уперен искључиво против Српске. И Суд и Тужилаштво су постали инструменти подривања и урушавања Српске“, рекла је Ања Филимонова, главни уредник Фонда стратешке културе.

О томе свједоче и данас промовисани зборници, као и о сталном угрожавању Дејтонског споразума.

Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност је истакао да је пренос надлежности који угрожава суверенитет РС и једноставно подрива устав БиХ, од стране оних који би требало Устав да штите.

Представништво Српске у Србији објавило је и оригиналну верзију Дејтонског споразума на српском и енглеском језику.

"Овом књигом смо прије свега хтјели да покажемо јавности да постоји оригинални споразум, јер у јавности се створила слика да не постоји Дејтонски споразум оригинални“, рекао је Млађен Цицовић, директор Представништва РС у Србији.

Објављена издања допринијеће томе да шира јавност темељније буде информисана о политичкој ситуацији у БиХ.