latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:03 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Шеф руских обавјештајаца Николај Петрушев у Београду (ВИДЕО)

У Истанбулу је у току нови састанак Трилатералног трговинског комитета између БиХ, Србије и Турске. Осим економске сарадње, најављена је и могућност изградње аутопута Београд - Сарајево.
Николај Петрушев у Београду - Фото: РТРС
Николај Петрушев у БеоградуФото: РТРС

У Београд је стигао генерални секретар Савјета безбједности Руске Федерације и један од најближих сарадника руског предсједника Владимира Путина Николај Патрушев. 

Шеф руских обавјештајаца допутовао је у главни град Србије да би побољшао већ добре односе руских и српских обавјештајних служби. Због тога је МУП-у Србије предложио да размотри рад на меморандуму о разумијевању и нагласио да Русија има такве документе "са партнерима од највећег повјерења“.

"Тај документ нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора, али ствара неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса", рекао је Петрушев.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије рекао је да је њихов задатак је да остваре бољу сарадњу са руским службама безбједности.

"Ми већ сада имамо добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбјеђења, Федералном службом безбједности и Националном гардом. Сматрамо да постоји мјесто за унапређење ове сарадње", рекао је Стефановић.

Патрушев се састао и са предсједником Србије Томиславом Николићем и министром иностраних послова Ивицом Дачићем.

"Од нашег посљедњег састанка геополитичка ситуација у свијету се промијенила и врло је динамична, укључујући динамичне промјене на Балкану. Србија је постала традиционалан учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбједности", рекао је Петрушев.

Патрушев је 1999. године наслиједио Владимира Путина на челу руске обавјештајне службе и на тој функцији остао током два Путинова предсједничка мандата. Има чин генерала армије и звање Хероја Руске Федерације.