latinica  ћирилица
26/10/2016 |  20:54 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

"Фонтана жеља Тахири, нек` их окачи на огласну таблу"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Београд никада неће разговарати о најновијим захтјевима представнице Приштине Едите Тахири.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"То је списак и фонтана жеља Тахири и она може да их окачи на огласну таблу косовског парламента", рекао је Дачић у Скупштини Србије.

Он је рекао да Србија неће никада разговарати о захтјевима који у себи садрже признавање независности Косова. Претходно је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио да би сутра требало да буде одржана сједница Владе Србије поводом, како је рекао, "скандалозних захтјева" које је поставила Едита Тахири.

Ђурић је рекао да ти захтјеви значе да Приштина одустаје од дијалога с Београдом, јер унапријед зна да их у Србији нико неће прихватити и да о томе неће имати с ким да разговарају.

Поједини медији у Србији пренијели су да је делегација Приштине представила нове услове за дијалог с Београдом у којима се траже гаранције ЕУ да ће чланство Србије у Унији бити условљено "признавањем државе Косово".

Према тим сазнањима, Приштина тражи успостављање границе између "држава Косово и Србија", поштовање сусједства, сарадњу на пољима од интереса "за обе државе", ратну одштету, а од ЕУ гаранцију да ће чланство Србије у Унији бити условљено "признавањем државе Косово".

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је обавијестио премијера Александра Вучића о новим условима које је за наставак дијалога поставила Приштина.

Ђурић је најавио да ће сутра бити одржана седница владе Србије, послије које ће се влада изјаснити о овом изузетно важном питању.

Извор: Независне