latinica  ћирилица
27/10/2016 |  08:08 | Аутор: РТРС

Србију блокира трећина чланица Уније

Чак трећина чланица Европске уније блокира наставак процедуре око отварања поглавља 31 са Србијом, пишу Вечерње новости.
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

То поглавље се односи на спољну политику и безбједност, а међу њима предњаче Њемачка, Велика Британија и земље некадашњег Варшавског пакта - Чешка, Мађарска, Бугарска, Пољска и Румунија.

Иако је Брисел завршио нацрт извјештаја са скрининга за ово поглавље још у јануару, он је и даље на усаглашавању код чланица ЕУ, од којих њих десетак још није дало "зелено свјетло" за усвајање овог документа.

Од Србије се, између осталог, очекује да буде много активнија у усаглашавању своје политике са ЕУ и да повећа проценат усаглашености са декларацијама и резолуцијама Брисела према трећим земљама, а који годинама опада.

Прошле и претпрошле године Србија није подржала укупно 30 докумената ЕУ, што је скоро половина декларација које је Брисел припремио. Примјера ради, у 2012. Србија се од 62 декларације Брисела није усагласила само са једном, у вези са поштовањем људских права у Кини.

Прошле године одбила је Брисел у свих 10 случајева који су се односили на Украјину и Русију - од санкција Москви до осуде анексије Крима. Србија се није усагласила ни са резолуцијама о санкцијама против побуњеничких вођа самопроглашене Придњестровске Молдавске Републике и рестриктивним мјерама Зимбабвеу и БиХ.

Марина Јовићевић, в.д. помоћника шефа дипломатије за ЕУ, изјавила је да је став Србије од почетка био јасан и да због Косова Београд није у могућности да се усаглашава са позицијом ЕУ према државама попут Русије и Кине, које су сталне чланице Савјета безбједности УН:

- Зато смо у ситуацији да је проценат усаглашености сада око 60 одсто, док је раније био и 99 одсто - каже Јовићевићева.

Можда најзанимљивији случај неусаглашавања са одлукама ЕУ је декларација европске шефице дипломатије Федерике Могерини и генералног секретара СЕ Торбјорна Јагланда о обиљежавању Свјетског дана против смртне казне, коју је Србија укинула. У декларацији се директно осуђује пракса смртних казни у Бјелорусији као једином случају на европском континенту. Осим Србије, са изјавом се нису усагласиле још само Јерменија, Грузија и Азербејџан.

Извор: Вечерње новости