latinica  ћирилица
27/10/2016 |  08:09 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Данас 47 година од разорног земљотреса у Бањалуци (ВИДЕО)

На данашњи дан 1969. године Бањалуку је погодио разорни земљотрес. Погинуло је 15 људи, а 1.117 је теже или лакше повријеђено.
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива) -
Земљотрес у Бањалуци (фото: архива)

27. октобар 1969. године дубоко је урезан у историју и сјећање становника града на Врбасу. Данас се навршава 47 година од катастрофалног земљотреса у Бањалуци јачине шест степени по Рихтеру, који је иза себе оставио пустош. Материјална штета била је огромна, јер је хиљаде кућа и станова срушено или тешко оштећено. Разорена су предузећа, школе, болнице, културно-историјски објекти. 

Тог дана земља је задрхтала. Ноћ и јутро 27. октобра 1969. године заувијек су промијенили изглед и историју Бањалуке. Паника на улицама, рушевине, прашина и уплакани људи који су остали без крова над главом. Старији Бањалучани и данас се сјећају разорног земљотреса.

Није много требало да Бањалука почне поново да се гради. Бањалука је из рушевина постала један од најљепших градова бивше земље са својим алејама, зградама и споменицима. Да опасност постоји и данас, свјесни су стручњаци.

Сњежана Цвијић Амулић, начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију РХМЗ Српске, каже да сеизмолошка зона Бањалука спада у зону деветог степена.

- Такве земљотресе у будућности можемо очекивати, а с обзиром на то да се земљотрес не може предвидјети, можемо само рећи да су то прогнозе - навела је она.

На мјесту садашњег Трга Крајине страдало је највише људи у некадашњој стамбеној згради "Титаник". Као сјећање на разорни земљотрес, на том мјесту постављен је "криви сат" на којем су казаљке заустављене на 9 сати, 11 минута и 33 секунда.