latinica  ћирилица
27/10/2016 |  09:04 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

"Иза Приштине стоје моћне чланице ЕУ" (ВИДЕО)

Понашање косовских власти је врхунац вишемјесечне кампање у којој Приштина, под патронатом неких структура у Бриселу и неких моћних чланица Европске уније, настоји да спријечи реализацију договореног, посебно формирање Заједнице српских општина, изјавио је данас предсједник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун је, гостујући на РТС-у, рекао да нема дилему да вишемјесечно "политички екстремно" понашање Приштине и благе реакције Брисела представљају синхронизовану акцију.

Њен циљ је да се преко поглавља 35 натјера Београд да призна Косово као некакву државу, рекао је Дрецун, додајући да је пут ка томе пребацивање лоптице на Београд и пријетња прекидом дијалога.

Предсједник одбора за КиМ је додао да постоји маневарски простор за Србију, али да је сада важно да се Брисел "истјера на чистину".

"Ако неко дефинише неприхватљиве услове у Поглављу 35 и унапред зна да не можемо да их прихватимо, треба да видимо да ли неко жели или не жели Србију у ЕУ. Треба да видимо које то државе не желе Србију, каква је политика ЕУ према Балкану, да ли желе стабилност и економски напредак региона", рекао је Дрецун.

Дрецун сматра да би Њемачка и Велика Британија требало јасно да се изјасне шта желе од Србије.

Он је додао и да је интересантно понашање косовских власти послије посјете потпредсједника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена, а који им је јавно поручио да ће изгубити подршку Вашингтона уколико не буду поштовали договоре из Брисела.

Дрецун је упитао и како је могуће да Приштина доводи у питање ауторитет Сједињених Америчких Држава.

Извор: Танјуг