latinica  ћирилица
27/10/2016 |  09:37 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Сарајево: Основна школа добила име по фашистишком агитатору и антисемити! (ВИДЕО)

У антифашизам се заклињу, а сљедбенике фашизма системски пропагирају! Након што су имена народних хероја и антифашиста на улицама и трговима замијенили личностима сумњиве прошлости, "мултиетничко" Сарајево почело је сличан обрачун и с називима школа.
Скупштина Кантона Сарајево - Фото: klix.ba
Скупштина Кантона СарајевоФото: klix.ba

Скупштина Кантона Сарајево, у другом покушају, одлучила је - Основна школа "Доброшевићи" у општини Нови Град, убудуће ће носити име "Мустафе Бусулаџића" активисте "Младих муслимана", који је уочи Другог свјетског рата и током њега отворено подржавао профашистичке и антисемитске ставове. Првенствено против Јевреја. 

За који дан или седмицу натпис ОШ Доброшевић биће дио историје. Сарајевске - осакаћене - мултиетничке и мултикултуралне. Из исте ће истовремено да васкрсне ваљда најрепрезентативнији представник бошњачке или муслиманске нације - Мустафа Бусулаџић, филозоф и интелектуалац, који је још за оног "вакта" славодобитно изјављивао како је Чаршија од Жидова очишћена, али је у њој остао жидовски зли дух...

Жестоко се борио против еманципације жена, а сваку која је одмакла даље из породичног дома и кухиње – частио је погрдним именима. Величао је Хитлерове идеје о новом свјетском поретку. Радио као новинар у фашистичком Риму. Био је и полиглота и писац. Стријељан је након Другог свјетског рата. И као такав, улицу у Сарајеву одавно је добио. А ускоро ће "красити" и школу.

И директор школе каже да је то ишло преко Школског одбора а пошто је он ту нови, од јуна мјесеца- није упућен у те процесе како је то ишло.

А кренуло је негдје средином године - из Мјесне заједнице Доброшевићи. Сагласности - потписане и непотписане - пристизале су од Школског одбора, Општинске комисије за обиљежавање значајних датума и личности, Кантоналне са сличним описом посла, па све до сарајевског Института за историју.

Први пут приједлог се пред Скупштином Кантона нашао у септембру. Успротивила се опозиција. Сједница је прекинута. Но, јуче је настављена. А "бусулаџићевци" су били већина. Заједно са опозиционом мањином данас се завукли у своје одаје. И из њих опозиција реагује тек саопштењем: "Довољно је само замислити неко јеврејско дијете у школи која носи назив по човјеку, који је говорио да је `дух шпекулације, подваљивања и превара` јеврејски дух. Не смијемо дјецу оптерећивати бременом мржње."

Мустафа Бусулаџић (Фото: Screenshot)

И заиста, шта рећи ђацима. У школи Доброшевићи више од 500 их је. Директор набраја небошњачка имена и ђака и наставника. Већ послије другог застао је..."рећи ћемо оно што је позитивно, што пише, што знамо да је добро и да не вријеђамо никога..."- Не знам која позитивна порука би могла бити дата дјеци која би похађала једну такву школу. Ово дакако ни на који начин не. Ово оспорава евентуалне књижевне вриједности које је Бусулаџић имао или преводилачке способности, али то је нешто сасвим друго што у овом случају не би смјело бити доминантан аргумент за давање имена једној школи, каже Сања Влаисављевић, директорица Центра за културу дијалога.

А можда ће им рећи исто што и њиховим вршњацима у Горажду у којем већ годинама школа носи име Хусеина ефендије Ђозе, официра Ханџар дивизије. Рехабилитовани СС официр замијенио је великог Николу Теслу.

Одавно су се обрачунали у том граду на Дрини и с пролетерима из Другог свјетског рата. У граду на Миљацки с првим предсједником ЗАВНОБИХ-а Војиславом Кецмановићем. У наводном мулти - граду нема више ни Ђуре Пуцара Старог, Булевара Авноја и бројних других симбола антифашизма. Загубли се негдје између "Зелених беретки", "Пута младих муслимана", "Златних љиљана", Нусрета Шишића, Бусулаџића...и оних из истог ешалона нових бошњачких вриједности.