latinica  ћирилица
27/10/2016 |  09:52 | Аутор: РТРС

Увођење посебних пореза неће смањити гојазност

Групација произвођача безалкохолних пића и вода Спољнотрговинске коморе БиХ подржава напоре, па и оне Свјетске здравствене организације у вези са рјешавањем и сузбијањем глобалне епидемије гојазности, али сматра да посебно опорезивање одређене хране нема позитиван учинак на рјешавање овог комплексног питања, а истовремено угрожава поједине индустрије и радна мјеста.
Спољнотрговинска комора БиХ - Фото: илустрација
Спољнотрговинска комора БиХФото: илустрација

"Читав је низ студија које потврђују наше стајалиште попут извјештаја `Мекинзи глобал института` из 2014. у коме је истакнуто како су се посебни порези показали као најмање ефикасна мјера за смањење прекомјерног уноса калорија", истичу из Групације.

Потпредсједник Управног одбора Групације Харис Муслић рекао је на јучерашњој сједници да су искуства земаља које су увеле посебне порезе на одређену храну, показала да они, осим што не рјешавају проблем гојазности и резултирају губитком радних мјеста, додатно погоршавају социјални статус сиромашнијих грађана који највећи дио примања одвајају за храну.

Он је као примјер навео резултате истраживања која су проведена у Мексику, који је прије двије године увео посебан порез на шећер, а која су показала да је након увођења посебног пореза, просјечан енергетски унос смањен за свега шест до 10 калорија, што је само 0,5 одсто, од укупног просјечног дневног калоријског уноса тамошњих становника.

"Према подацима Организације за храну и пољопривреду УН, грађани Мексика дневно уносе просјечно 3.024 калорије. Истовремено је угашено 10.000 радних мјеста", истакао је Муслић.

Ова грана привреде предузима читав низ активности, како би придонијела рјешавању овог проблема, као што су континуирано ширење понуда производа с мање шећера и калорија, те увођење мањих паковања, како би се и на тај начин олакшала контрола унесених калорија, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Такође, компаније проводе и низ активности којима помажу у едукацији, информисању и подстицању грађана на бригу о здрављу, кроз балансирану исхрану и редовну физичку активност.

Извор: СРНА