latinica  ћирилица
27/10/2016 |  11:09 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Братунац- Стигле квалитетне саднице малине (ВИДЕО)

Расаднику малина из Братунца, формираном у октобру прошле године, стигла је испорука 40 хиљада матичних садница малине које су увезене из Швајцарске.
Саднице малина - Фото: РТРС
Саднице малинаФото: РТРС

Матичне саднице су донација Јапанске агенције за међународну сарадњу.

Испоручено је 35 хиљада матичних садница сорте виламет и пет хиљада садница сорте микер.
 
- То су саднице које ће бити посађене до краја ове године. Оне ће бити засађене чим се укажу повољни временски услови, јер је све припремљено за садњу - каже Марина Јовановић, директорица ДОО Малина, у Братунцу.

Расадник Малина основала је општина Братунац, са циљем развоја малинарства као стратешког развојног опредјељења ове локалне заједнице. У наредном периоду намјеравају да повећају производњу на подручју ове општине са досадашњих 2.000 тона малине годишње, на више од 5.000 тона.

Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац, рекао је да већ сљедеће године очекују око милион садница, које планирају да подијеле грађанима који су заинтересовани за производњу. Прије свега, за почетнике, младе брачне парове, те социјалне категорије којима ће бити додијељене без надокнаде. Они који желе да прошире засаде, платиће саднице по повољној цијени.

Један од највећих проблема за малинаре у Братунцу била је набавка садног материјала који је, углавном, био неквалитетан. Оснивањем овог расадника, општина настоји да ријеши тај проблем и унаприједити малинарство.