latinica  ћирилица
27/10/2016 |  12:46 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Дом народа ПС БиХ- без подршке измјенама закона о платама

Дом народа парламента БиХ данас је у првом читању одбацио Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Уз негативно мишљење Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојен је закључак којим се од Савјета министара БиХ тражи да до 31. децембра изради и у парламентарну процедуру достави системски и цјеловит Приједлог закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим ће обухватити све досадашње недостатке који су се у примјени Закона појавили.

Предсједавајућа Комисије Љиља Зовко појаснила је током расправе да Комисија није за ад хок ријешење већ за системско ријешење у овој области и да Министарство финансија и трезора БиХ још није доставило мишљење на предложени закон.

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић истакао је да се измјене закона односе на осам запосленика иснтитуција БиХ који за исти радни статус имају мања права и да је ријеч о дискриминацији.

Српски делегат Драгутин Родић рекао је да комисија није изашла из својих ингеренција и да је током расправе изнијела своје размишљање које је подржано једногласно.

Комисија је на данашњој сједници указала на потребу системског приступа проблематици регулисања плата и накнада запослених у институцијама БиХ, а не повременог ад хок приступа којим се рјешавају појединачна актуелна питања и захтјеви појединих институција.

ЛИЧНО ОСИГУРАЊЕ ИМА 27 ЛИЦА

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ тренутно у БиХ обезбјеђује као лично осигурање 27 лица, међу којима су углавном руководиоци институција БиХ.

Српски делегат у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић данас је од Звиздића у оквиру делегатског питања на сједници Дома затражио информацију о томе ко од руководилаца институција БиХ има лично обезбјеђење, колико се годишње средстава користи у те сврхе и колико је од јануара до 15. октобра ове године то коштало Дирекцију за координацију полицијских тијела.

"Трошење толиких средстава буџета у те сврхе је упитно. Желим да питам да ли су те функције као што су биле 2003, 2004 и 2005. исто толико сада угрожене безбједносно? Питам зашто су безбједносно угрожене, као и то да ли се обезбјеђују страна представништва у БиХ, као и наша представништва у свијету", рекао је Новић и додао да то треба сагледати Савјет министара БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да Дирекција за координацију полицијских тијела обезбјеђује, између осталог, чланове Предсједништва, предсједавајућег Савјета министара и стране званичнике у БиХ, предсједника Суда БиХ и главног тужиоца, руководиоце парламента БиХ и лица која се штите по посебној одлуци Дирекције за координацију полицијских тијела.

Извор: СРНА