latinica  ћирилица
27/10/2016 |  13:26 | Аутор: РТРС

Срби бојкотују ванредно засједање косовског парламента

У Приштини је данас почела ванредна сједница парламента самопроглашеног Косова, у чијем раду не учествују посланици "Српске листе" који су послије доношења закона о Трепчи и закона о посебним улагањима, одлучили да бојкотује рад централних институција.
Косово - сједница Скуппштине Косова - Фото: Screenshot
Косово - сједница Скуппштине КосоваФото: Screenshot

Посланик Ненад Рашић рекао је да је настављена пракса ниподаштавања Срба и српског присуства у парламенту Косова.

- Нико нас није косултовао или бар позвао на било какав разговор или договор о дневном реду данашњег засједања, што је довољно образложење за наставак бојкота рада парламента и нашег учешћа у раду централних органа власти - рекао је Рашић.

Он је у име "Српске листе" рекао да је данашње мијешање парламента у рад судских органа политичарење које служи за дневну политику и да било какакв став који посланици данас заузму неће моћи да утиче на одлуку Срба да наставе бојкот институција централних власти Косова.

- Ниједан од наших ставова или захтјева до овог тренутка није испоштован или бар уважен начелно тако што би нас водећи људи позвали на разговор и саслушали наше образложење - додао је Рашић, оцијенивши да је данашња расправа парламента о одлуци Апелационог суда сувишна и враћа Косово у период безвлашћа и потпуне изолације Срба.

Ванредна сједница парламента самопроглашеног Косова, сазвана на приједлог Демократске партије Косова, разматра питање учинка тзв. ОВК у контексту одлуке Апелационог суда Косова који је потврдио пресуду о проглашењу ратним злочиницима десеторице бивших припадника паравојне терористике формације ОВК.

Извор: СРНА