latinica  ћирилица
27/10/2016 |  14:26 | Аутор: РТРС

Влада ФБиХ о финансијској консолидацији рудника угља

Влада Федерације БиХ утврдила је данас на сједници у Сарајеву Приједлог закона о измјенама Закона о финансијској консолидацији рудника угља у ФБиХ према обрачунатим, а неуплаћеним јавним приходима у периоду од 2009. до 2015. године.
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba)

На овај начин је, умјесто дуга рудника за ПИО/МИО у износу од 59.518.612 КМ, сада приказан стварни износ од 57.049.715 КМ.

Такође, умјесто дуга на име пореза на плату од 8.556.750 КМ нови износ је 8.438.929 КМ. Осим овога, измјеном Закона верификован је стварни дуг за руднике Бановићи, Какањ и Тушница по основу ПИО/МИО и пореза на плату.

Влада ФБиХ подржала је иницијативу Федералне управе полиције и формирала петочлану интерресорну Радну групу чији је задатак да, у року од 30 дана, оствари увид и сачини анализу опремљености и искориштености специјалистичких лабораторијских инструмената за гасну и течну хроматографију и друге сличне лабораторијске опреме у федералним органима управе и управним организацијама.

На основу тога ће бити припремљен приједлог за евентуалну прерасподјелу адекватне, недовољно искориштене опреме у Федералну управу полиције, саопштено је из федералне Владе.

На данашњој сједници донесена је Одлука о прихватању Приједлога протокола о сарадњи у подручју трансплантацијске медицине који ће бити закључен између федералног Министарства здравства и Министарства здравља Хрватске.

Потписивањем овог протокола држављани ФБиХ ће моћи да буду укључени на Листу чекања Хрватске, односно Листу чекања Еуротранспланта, тако да им буду обезбијеђене услуге трансплантацијских захвата за јетру и срце, и у посебним случајевима за бубрег.

Овим протоколом регулисано је и питање реципроцитета када је ријеч о узимању органа од умрлих даровалаца, као и броју враћених органа од умрлих даровалаца држављана ФБиХ.

Усвојене су и информације о стању развијености малих и средњих предузећа сектора у ФБиХ за период 2011-2015. година и о стању у области слободних зона у ФБиХ и њиховом пословању у прошлој години.

Влада ФБиХ задужила је данас сва федерална министарства да јој, у оквиру своје надлежности, доставе информацију, са табеларним прегледом, о висини накнада чланова управа, управних и надзорних одбора у привредним друштвима са учешћем државног капитала, институцијама, установама и фондацијама.

Влада ФБиХ прихватила је информацију Агенције за државну службу ФБиХ о броју и статусу државних службеника у свим федералним органима управе.

Извор: Срна