latinica  ћирилица
28/10/2016 |  07:36 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Пленковић: Договор о измјени Устава- питање за политичке актере у БиХ (ВИДЕО/ФОТО)

Нови премијер Хрватске Андреј Пленковић стигао је у дводневну посјету Босни и Херцеговини. То је његова прва посјета некој земљи.
Андреј Пленковић стигао у прву званичну посјету БиХ - Фото: klix.ba
Андреј Пленковић стигао у прву званичну посјету БиХФото: klix.ba

Након састанка са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, Пленковић је поручио да ће БиХ бити спољнополитички приоритет број један за нови сазив хрватске Владе. Истакао је да ће све институције Хрватске бити подршка БиХ на путу у ЕУ и да је већ припремљен текст споразума са БиХ о сарадњи на европским питањима, који ће ускоро бити потписан.

Звиздић почетком децембра очекује посјету комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, који би требало да институцијама БиХ преда упитник Европске комисије.

 „Сада када дође упитник, оно у чему ћемо ми да помогнемо јесте да пошаљемо наше експертске тимове у БиХ да помогну са одговорима и да БиХ што прије добије кандидатски статус“, рекао је Андреј Пленковић, предсједник Владе Хрватске.

„Само прави одговори на та питања могу да буду прихватљиви за Европску комисију, ми очекујемо да ћемо да одговоримо на сва питања за шест мјесеци и да БиХ добије кандидатски статус“, рекао је Денис Звиздић,предсједавајући Савјета министара БиХ.

Пленковићева посјета симболична порука побољшања односа

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и хрватски члан Предсједништва Драган Човић изразили су задовољство доласком предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића у БиХ само дан послије прве сједнице нове хрватске Владе, оцијенивши то као симболичну поруку с циљем побољшања сарадње двије сусједне и пријатељске земље.
Изетбеговић и Човић упознали су предсједника хрватске Владе о до сада постигнутом напретку на путу БиХ ка евроатлантским интеграцијама, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током састанка је наглашено да је БиХ опредијељена за очување позитивог моментума процеса реформи зацртаних Реформском агендом за период 2015-2018, а с циљем добијања статуса земље кандидата за чланство у ЕУ до краја 2017. године.

Бакир Изетбеговић и Драган Човић са Андрејом Пленковићем (Фото: СРНА)

Изетбеговић и Човић истакли су да ће БиХ убрзати и уложити додатне напоре при испуњавању свих услова како би Савјет ЕУ могао, што је прије могуће, размотрити захтјев БиХ за чланство и усвојити закључак о просљеђивању захтјева БиХ Европској комисији, што би резултирало достављањем Упитника БиХ од Европске комисије.

Чланови Предсједништва БиХ захвалили су за досадашњу подршку и помоћ коју је Хрватска пружила БиХ у процесу придружења ЕУ, с надом да ће се та подршка наставити и убудуће.

Састанку су присуствовали у име члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, савјетник Мира Пекић, замјеник министра иностраних послова БиХ Јосип Бркић и амбасадор БиХ у Хрватској Рената Пашкаљ.

БиХ очекују крупни послови

БиХ у наредном периоду очекују крупни послови како би било успостављено боље уставно уређење, имплементирале пресуде Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ, те прилагодиле одредбе Изборног закона БиХ, речено је на састанку чланова колегијума оба дома парламента БиХ са предсједником Владе Хрватске Андрејом Пленковићем.
Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да је на данашњем састанку у Сарајеву истакнуто да се на тај начин отвара и бољи простор за социо-економске реформе које често остају засјењене неријешеним политичким питањима.

Речено је и да се очекује да почетком децембра стигне Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ.

На основу одговора БиХ биће цијењена њена спремност да стекне статус кандидата и отвори преговоре о приступању са ЕУ, а Пленковић је понудио сваку потребну помоћ у одговарању јер је ријеч о процесу који је Хрватска, у не тако давној прошлости, успјешно окончала.

Чланови колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ истакли су задовољство чињеницом да су односи парламената БиХ и Хрватске врло добри, што је у складу са политиком БиХ да сарадњу са сусједним земљама непрестано подиже на виши ниво.

Наглашена је потреба да двије пријатељске земље наставе и добру сарадњу на регионалном плану.

Хрватски премијер, уочи посјете БиХ, рекао је за "Вечерњи лист" да је кључно да се Хрватима као једном од три конститутивна народа гарантује пуна равноправност која подразумијева избор легитимних представника, њихову равномјерну заступљеност на свим нивоима власти и одговарајући утицај на процесе политичког одлучивања.

Говорећи о територијалној реорганизацији, Пленковић је рекао да је приједлог према којем би се, умјесто садашња два ентитета и 10 кантона, БиХ организовала као држава са четири мултиетничке федералне јединице, познат већ дуже времена.

"О том приједлогу, као и евентуалним другим приједлозима који ће се наћи на столу, тек треба сповести ширу расправу како би се заједнички дошло до најбољих рјешења. Одговорност је на политичким странкама и институцијама БиХ да међусобним дијалогом изњедре најбоље институционалне измјене које ће помирити интересе свих", поручио је Пленковић.

Хрватски премијер је указао да је измјена Изборног закона кључна како би се обезбиједила легитимна заступљеност Хрвата у БиХ.

Пленковић је рекао да је садашњи Изборни закон омогућио прегласавање Хрвата, односно непоштивања њихове изборне воље, додајући да је то у евидентном раскораку с уставним начелом равноправности свих конститутивних народа на цијелом подручју БиХ.

Он је оцијенио да су односи Бошњака и Хрвата изразито комплексни, а да осцилације које повремено долазе не доприносе развоју БиХ, а ни добробити два народа. Изразио забринустост трендом исељавања Хрвата из БиХ јер се њихов број смањио за једну четвртину у односу на попис из 1991. године, истичући да на то утичу многи фактори, од отежане могућности за повратка на подручја на којима су живјели прије рата, преко непостојања наставе на хртаском језику до напада на имовину Хрвата и дискриминацију приликом запошљавања.

Пленковић разговарао са Пуљићем и Кавазовићем

Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић данас је, након разговора са делегацијом Владе Хрватске коју је предводио премијер Андреј Пленковић, истакао очекивање да ће добро познавање ситуације у БиХ, знање и искуство из Европског парламента новоименовани предсједник хрватске Владе преточити у подршку БиХ. Пуљић је нагласио да је потребно створити структуру БиХ у којој ће се сваки грађанин осјећати равноправно пред законом.

"Морамо сами себи помоћи, да би нам други могли више помоћи", рекао је Пуљић.

Делагација Владе Хрватске данас је разговарала и са поглаваром Исламске заједнице у БиХ Хусеином Кавазовићем, који је честитао Пленковићу за изборни успјех и брзо формирање Владе Хрватске.

Кавазовић је истакао да Исламска заједница у БиХ има добре односе са Римо-католичком црквом у БиХ, те да је жеља свих да ти односи имају позитиван ефекат на квалитетан однос међу муслиманима и католицима у БиХ.

Извор: РТРС/СРНА