latinica  ћирилица
28/10/2016 |  08:07 | Аутор: РТРС

Електро-Херцеговина: За девет мјесеци наплативост 109 одсто

У девет мјесеци ове године наплативост електричне енергије на подручју источне Херцеговине била је 109 одсто, прошла година завршена је са 99 одсто, а и дистрибутивни губици су знатно смањени, потврђено је Срни у "Електро-Херцеговини" Требиње.
Електро Херцеговина - Фото: РТРС
Електро ХерцеговинаФото: РТРС

Од почетка године због неплаћена три рачуна са мреже је искључено 665 домаћинастава у овој регији, док је 106 правних лица остало без електричне енергије јер нису на вријеме измирили обавезе за три мјесеца.

Руководилац сектора за снабдијевање у "Електро-Херцеговини" Драган Гаџа рекао је да у посљедње вријеме нема великих неплатиша, напомињући да су највећи дужници билећке фирме, међу којима оне које су престале са радом прије 10 година попут "Ковнице" која дугује три и по милиона марака, те "Билећанке" са дуговањима већим од милион марака.

"Билећки `Водовод` имао је дуговања око пет милиона марака, али од прошле године не само да плаћају сву текућу потрошњу, већ су исплатили и око два милиона старог дуга", навео је Гаџа.

Он напомиње да су укупна дуговања према овом предузећу 17,2 милиона КМ.

Иако је подручје Херцеговине веома разуђено и заузима велику површину,
"Електро-Херцеговина" настоји да редовно улаже и одржава дистрибутивну мрежу како би потрошачи било уредно и квалитетно снабдјевени електричном енергијом.

Извршни директор "Електро-Херцеговине" за техничке послове Небојша Рикало Срни је рекао да су инвестиције овог предузећа усмјерене првенствено на пројекте који повећавају сигурност напајања постојећих потрошача, као и на пројекте који доприносе смањењу дистрибутивних губитака.

Он је навео да су инвестиције на годишњем нивоу, током посљедњих пет година, око 2.700.000 КМ, уложених у дистрибутивну мрежу - на трафостанице, на кабловску и надземну мрежу средњег и ниског напона.

"У току је израда планова за 2017. годину и инвестиције ће бити око три милиона марака", истакао је Рикало и подсјетио на велике инвестиционе захвате који су урађени и у претходном периоду, те ремонт енергетских трансформатора.

Осврћући се на дистрибутивне губитке, Рикало је указао на велика побољшања у рјешавању тог питања, наводећи да су 2006. године они били 16,75, док су сада 8,97 одсто.

Он је истакао и да су знатно смањене крађе струје, подсјећајући да су посљедњих година измјештена мјерна мјеста.

Извор: СРНА