latinica  ћирилица
28/10/2016 |  08:11 | Аутор: РТРС

Вавринка: Ђоковића спутавају засићење и породични проблеми, али вратиће се

Стен Вавринка је, по општој оцјени, одиграо меч каријере (увијек је претенциозно рећи „меч живота", пошто управо сами тенисери стално истичу да тенис није њихов читав живот) у финалу Ју-Ес опена, када је савладао Новака Ђоковића. Швајцарски тенисер дијели ово мишљење, управо због квалитета његовог противника.
Ђоковић против Вавринке (фото: Charles Krupa/AP) -
Ђоковић против Вавринке (фото: Charles Krupa/AP)

Вавринка је у каријери освојио три гренд слем титуле. Имајући у виду његов очевидни таленат, дјелује као да то није превише. Ипак, он је задовољан, посебно имајући у виду кога је морао да побиједи да би до њих дошао.

„Немогуће је поредити титуле, свака је посебна. У питању су три велика турнира, у три различите године (Аустралијан опен 2014. године, Ролан Гарос 2015. године, Ју-Ес опен 2016. године). Посебно је, заиста, побиједити Ђоковића у Њујорку, где је он скоро непобједив. Такође је и побједа над њим у Паризу била веома лијепа", рекао је Вавринка.

Да ли му је сада освајање гренд слемова постало нормално? „Наравно да не. За мене ће то увијек бити нешто посебно. Понајвише зато што сам у томе успио у невероватној ери свјетског тениса, у времену када играју играчи као што су Роџер (Федерер), Новак, Рафа (Надал) и Енди (Мари)".

Када је освојио Ролан Гарос прије годину и по дана, медији у Швајцарској су његову игру описали као „скоро савршену". Слично је било и ове године послије турнира у Квинсу, у Њујорку, гдје је посебно било тешко са менталног аспекта.

„Са тим се слажем, били су то посебни услови. Била је то борба и са сопственим телом. У финалу сам морао да идем до сопствених граница, морао сам и да их пређем. Било је јако важно и да не покажем Новаку колико сам патио. На крају, била је то заиста сјајна побједа за мене", открио је Вавринка, додавши да „нико боље од Ђоковића не зна како је то вратити се са руба пораза у меч".

Успјех уме и да засити. Чак и да презасити. Управо је Новак Ђоковић, након освајања четвртог гренд слема (Ролан Гароса), након што је постао први играч у заиста много година који је истовремено био власник трофеја са четири највећа тениска турнира, упао у кризу. Вавринка итекако разуме најбољег тенисера свијета.

„Разумите га и ви. Новак је побејђивао, побјеђивао и само побјеђивао током три године. Поред тога, било је и других проблема у његовом животу (са породицом, прим. аут.). Није му лако. Али сам сигуран да ће се вратити", истакао је Вавринка.

Извот: РТС